Američki dolar raste u odnosu na većinu valuta

Američki dolar raste u odnosu na većinu valuta

NjUJORK – Dolar je u ponedeljak ojačao u odnosu na većinu valuta u nestabilnom trgovanju uoči ključnih podataka za koje se očekuje da će pokazati smanjenje inflacije u SAD u novembru na godišnjem nivou i odluke Federalnih rezervi koja verovatno usporava tempo povećanja stope na kraju svog dvodnevnog sastanka o politici u sredu, prenosi Rojters.

Od vrhunca krajem septembra, dolarski indeks je opao za više od 8%, a očekuje se da će dolar smanjiti privlačnost sa nižim prinosima na sredstva kao što su trezori kako Fed usporava.

U popodnevnom trgovanju, dolar je porastao 0,8% u odnosu na japansku valutu na 137,71 jena

Takođe je porastao u odnosu na švajcarski franak, za 0,2% na 0,9348 franaka, napredujući i u odnosu na australijski i novozelandski dolar, koji su pali za 0,7% i 0,5%, respektivno.

Evro je ostao nepromenjen u odnosu na dolar, trgovajući na 1,0535 dolara. Jedinstvena evropska valuta je do sada u četvrtom kvartalu porasla za skoro 8%, a investitori koji su ranije računali na Evropsku centralnu banku držeći se kursa agresivnog povećanja kamatnih stopa.

Indeks dolara, koji meri vrednost dolara u odnosu na šest glavnih valuta, ostao je na 105,1.

„Osetili smo da je dolar dostigao vrhunac i tako smo se osećali nekoliko nedelja. Mislimo da je slom prisutan od vrhunca u septembru i testa dvostrukog vrha krajem oktobra“, rekao je Amo Sahota, izvršni direktor kompanije FKS konsultantska firma Klariti FKS u San Francisku.

„To ne znači da će dolar pasti direktno niže odavde. Može da ostane na povišenom, ali nigde blizu vrhova, ne bez novog podsticaja.“

Podaci o inflaciji potrošača za novembar stižu u utorak i očekuje se da će pokazati rast od 6,1% na godišnjem nivou u osnovnom čitanju, što isključuje cene hrane i energije, što je pad sa 6,3% u oktobru.

„Slabiji dolar signalizira da tržište bilježi nižu inflaciju i čuje ono što (predsjedavajući Fed-a Jerome) Pauel kaže: da Fed smanjuje tempo povećanja stope i da tržište sve to cijeni“, rekao je Joe Perri, viši tržišni analitičar na FOREKS.com i Citi Indek-u u Njujorku.

Ova sedmica je takođe jedna od najužećenijih do sada ove godine, sa četiri glavne centralne banke koje su održale svoje poslednje sastanke o politici u 2022.

Fed, ECB, Banka Engleske i Švajcarska nacionalna banka će ove nedelje objaviti odluke o stopama.

Očekuje se da će Fed povećati stopu od 50 baznih poena (bps) nakon serije povećanja od 75 baznih poena. Investitori će biti zainteresovani da saznaju da li prognoze Fed-a prelaze 5%. Za sada, cene fjučersa federalnih fondova imaju terminalnu stopu, ili nivo na kome će Fed prestati da raste, od 4,984%, koji se vidi u maju.

Dolar je nakratko porastao za čak 0,5% u odnosu na funtu nakon što su podaci pokazali da se ekonomija Velike Britanije oporavila u oktobru nakon udarca od državnog praznika za sahranu kraljice Elizabete prethodnog meseca, ali su i dalje ukazivali na sumorne izglede. Sterling je poslednji put bio ravnomeran na 1,2270 dolara.

Ofšor kineski juan pao je za 0,3% u odnosu na američku valutu na 6,996 po dolaru, dodatno pod pritiskom zabrinutosti zbog potencijalnog porasta broja slučajeva COVID-a, jer Kina ublažava stroga ograničenja COVID-19.