Američke federalne banke nastavljaju da vide „povećanu potražnju“

Američke federalne banke nastavljaju da vide „povećanu potražnju“

Američke federalne banke za stambene kredite i dalje vide veću potražnju za sredstvima banaka i drugih banaka nego inače, dok posledice kolapsa Silicijumske doline banke i Signature banke odjekuju kroz finansijske institucije srednje i manje veličine, prenosi Rojters.

11 FHL banaka, regionalnih institucija ovlašćenih od vlade koje prikupljaju novac za jeftine pozajmice svojim članovima, vitalni su izvor finansiranja regionalnih banaka, često poželjna konačna stanica za gotovinu pre nego što se banke u potrebi obrate samim Federalnim rezervama kao poslednje sredstvo.

Njihova uloga uglavnom iza kulisa postala je vidljivija pošto su uzastopni kolapsi banaka izazvali zabrinutost za širu finansijsku stabilnost. U ponedeljak, dok su finansijske akcije harale nakon što su savezni regulatori morali da se umešaju kako bi deponente u SVB-u i Signatureu zadržali celim, brojne banke su reklamirale svoje kreditne pozicije kod banaka za stambene kredite kao dokaz njihove stabilnosti.

„Dok članovi reaguju na nestabilno tržište i traže stabilno finansiranje, Federalne banke stambenih kredita zajedno nastavljaju da vide povećanu potražnju za našim avansima. U skladu sa našom statutarnom i osnovnom misijom da obezbedimo likvidnost našim članovima, FHLBanke su pripremljene i dobro pozicionirane da nastavimo da se bavimo potrebama naših članova“, rekao je u saopštenju Rajan Donovan, predsednik i izvršni direktor Saveta federalnih banaka za stambene kredite.

FHL se smatra poželjnim mehanizmom jer ih komercijalne banke mogu iskoristiti za kratkoročno finansiranje bez mrlja povezanih sa korišćenjem sopstvene sigurnosne mreže Federalnih rezervi poznatog kao diskontni prozor.

Bilo je nejasno da li će novi zaštitni mehanizam koji je Fed uveo u nedelju – Program bankovnog finansiranja po osnovu rokova – odvući posao od FHL banaka, ali za sada se čini da to nije slučaj.

Predujmovi članovima su porasli tokom drugih perioda ozbiljnog stresa na tržištu kako bi se stabilizovala likvidnost, posebno na početku finansijske krize 2008. i u martu 2020. na početku pandemije COVID-19.

Zaista, one su postale sve važniji izvor likvidnosti za banke u prošloj godini pošto je Fed podigao kamatne stope za 4,5 procentnih poena, vršeći pritisak na njihove investicione portfelje i bazu depozita. Kredit koji su banke FHL dale komercijalnim bankama više se nego udvostručio prošle godine na više od 800 milijardi dolara do kraja godine.

„Sistem federalne banke stambenih kredita je jak, stabilan i spreman je da služi našim članovima“, dodao je Donovan.

Odvojeno, sistem FHL banke nastoji da prikupi oko 64 milijarde dolara prodajom kratkoročnih novčanica, izvestio je u ponedeljak Blumberg njuz, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.