Volstrit doživeo oštar pad zbog zabrinutosti oko produžene politike Federalnih rezervi

Volstrit doživeo oštar pad zbog zabrinutosti oko produžene politike Federalnih rezervi

Volstrit je doživeo značajan pad u četvrtak jer su investitori postali zabrinuti zbog posvećenosti Federalnih rezervi produženoj restriktivnoj monetarnoj politici.

Sva tri glavna indeksa na američkom tržištu završila su sesiju u negativnoj teritoriji, a prinose na američkim trezorima su skočili na desetogodišnji vrhunac nakon što je predsednik Federalnih rezervi, Džerom Pauel, upozorio da inflacija još daleko nije blizu cilja centralne banke od 2%.

Ovaj pad je posebno zapažen kod akcija mega-kap kompanija osetljivih na kamatne stope, što je dovelo do najnižeg zatvaranja S&P 500 i Nasdaq Composite indeksa od juna.

Nakon dvodnevne monetarne političke sednice u sredu, Federalne rezerve su, kao što se i očekivalo, odlučile da ne menjaju ciljanu stopu Fed fondova, koja ostaje na nivou od 5,25% – 5,50%. Međutim, revidirane ekonomske projekcije, uključujući i pažljivo praćeni „dot plot“, pokazale su da će kamatne stope ostati visoke tokom naredne godine, što je umanjilo nade za ublažavanje politike pre 2025. godine.

Tom Martin, stariji portfolio menadžer u GLOBALT iz Atlante, komentarisao je situaciju rekavši: „Ako kamatne stope ostanu visoke duže vreme, to stavlja veći pritisak na sistem i ekonomiju. To daje ljudima novu priliku da kažu da bi vreme zatezanja kamatnih stopa – koje tek počinjemo da osećamo – moglo stvarno da nas pogodi.“

Martin je dodao da, uz više kamatne stope, ponovno pokretanje plaćanja studentskih kredita, štrajk sindikata United Auto Workers (UAW), moguće zatvaranje vlade, rast prinosa na trezorima, porast cena nafte i jačanje dolara, „povećavamo mogućnost da nećemo doživeti blagi slet“.

Neočekivani pad za 9% u početnim zahtevima za nezaposlenost u SAD-u, do najnižeg nivoa u osam meseci, doprineo je utisku Federalnih rezervi da tržište rada ostaje previše zategnuto, što vrši pritisak na rast plata i ukazuje na to da ekonomija može podneti više kamatne stope tokom dužeg perioda. Ovo se uklapa u globalni trend centralnih banaka koje se opredeljuju za „više za duže“ kako bi suzbile inflaciju.

Povodom situacije, Martin je izjavio: „Naslovi ovog jutra bili su prilično značajni kada je reč o centralnim bankama. Svi su bili restriktivni.“

Prema preliminarnim podacima, S&P 500 indeks je izgubio 72,79 poena, ili 1,64%, zaključivši na 4.329,91 poena, dok je Nasdaq Composite indeks izgubio 246,56 poena, ili 1,83%, završivši na 13.222,56 poena. Dow Jones Industrial Average indeks je pao za 373,50 poena, ili 1,08%, na 34.067,38 poena.

Kompanija za proizvodnju poluprovodnika, Broadcom, doživela je pad nakon što su se pojavili izveštaji da su izvršni direktori kompanije Google razmatrali prekid saradnje sa Broadcom-om kao dobavljačem čipova za veštačku inteligenciju već od 2027. godine.

Akcije kompanije Klaviyo Inc su pale dan nakon njenog izlaska na berzu, dok je druga nedavno izlistana kompanija, Arm Holdings, takođe suočena sa rizikom da padne ispod svoje ponude od 51 dolara.

Nasuprot tome, akcije kompanije FedEx su skočile nakon što je ova kompanija za dostavu paketa objavila značajan rast profita. Fox Corp i News Corp su napredovali nakon vesti da će Rupert Murdoch povući se sa mesta predsednika.

Investitori se očekuje da pažljivo prate dalji razvoj situacije u narednim danima jer sentiment na tržištima ostaje osetljiv na promene u politici centralnih banaka i ekonomske indikatore.