SAD će uspostaviti novu kancelariju za kriptovalute

SAD će uspostaviti novu kancelariju za kriptovalute

Američki regulator za hartije od vrednosti osnovaće dve nove kancelarije za rešavanje podnesaka vezanih za kripto imovinu i sektor nauka o životu, saopštila je agencija u petak, prenosi Rojters.

„Kancelarija za kripto imovinu“ i „Kancelarija za industrijske aplikacije i usluge“ pridružiće se sedam postojećih kancelarija u okviru odeljenja Komisije za hartije od vrednosti (SEC) koje se bavi korporativnim objavama podataka.

„Kao rezultat nedavnog rasta kripto imovine i industrije nauka o životu, videli smo potrebu za pružanjem veće i specijalizovanije podrške“, rekla je Renee Jones, direktorka Odeljenja za finansije korporacije, u izjavi.

Kriptovalute i druga digitalna sredstva su porasla u popularnosti poslednjih godina i sve više se isprepliću sa regulisanim finansijskim sistemom, opterećujući kreatore politike praćenjem rizika u uglavnom neregulisanom sektoru.

Međutim, u 2022. godini došlo je do oštrog pada tražnje za kriptovalutama, pošto je globalno raspoloženje prema riziku narušeno ukrajinskom krizom, agresivnim pooštravanjem monetarne politike i decenijama visokom inflacijom.

Optužbe o pranju novca protiv nekih kripto firmi, kao i kršenje podataka o potrošačima u Sjedinjenim Državama, najvećem tržištu za digitalnu imovinu, takođe su uticali na potražnju.