Inflacija u SAD opala na najniži nivo od februara 2021. godine

Inflacija u SAD opala na najniži nivo od februara 2021. godine

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama je u septembru opala na samo 2,3%, što je najniži nivo od februara 2021. Ova smanjenja cena goriva i blagi rast cena hrane su glavni faktori koji su doprineli ovom trendu. Prognoze pokazuju da će indeks potrošačkih cena porasti za 2,3% u odnosu na prethodnu godinu, što je manje od rasta od 2,5% zabeleženog u avgustu. Ovo očitavanje je blizu cilja Federalnih rezervi od 2%. Pre dve godine, inflacija je bila na vrhuncu od 9,1%.

U istom periodu, potrošačke cene su porasle za 0,1% od avgusta do septembra, u poređenju sa rastom od 0,2% prethodnog meseca. Ovi podaci o inflaciji su praćeni izveštajem o pozitivnom stanju na tržištu rada, gde je stopa nezaposlenosti pala sa 4,2% na 4,1%. Ekonomija je takođe pokazala solidan rast od 3% godišnje u drugom tromesečju, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i u trećem tromesečju.

Smanjenje inflacije, stabilno zapošljavanje i rast ekonomije mogu promeniti percepciju birača uoči predsedničkih izbora. Iako su većina Amerikanaca i dalje kritični prema ekonomskoj situaciji, poboljšani ekonomski pokazatelji mogu narušiti prednost bivšeg predsednika Trampa u javnom mnjenju. Fed je smanjio svoju ključnu stopu prošlog meseca za pola procenta, sa signalima o mogućim dodatnim smanjenjima u narednim mesecima.

Inflacija je takođe porasla u mnogim evropskim zemljama i Latinskoj Americi zbog ekonomskog oporavka nakon pandemije i globalnih faktora kao što je ruska invazija na Ukrajinu. Očekuje se da će osnovna inflacija opasti do kraja godine, iako su cene stanova i zakupa i dalje u porastu. Goldman Sachs predviđa da će bazna inflacija pasti na 3% do decembra 2024.

Plate i prihodi stanovništva rastu brže od inflacije, što olakšava prilagođavanje domaćinstvima. Potrošači su u potrazi za jeftinijim alternativama i preusmeravaju svoju potrošnju na privatne marke i diskontne prodavnice, što stavlja pritisak na kompanije da zadrže cene na prihvatljivom nivou.