Amazon počinje lov na smanjenje troškova, zaokružujući tešku godinu

Amazon počinje lov na smanjenje troškova, zaokružujući tešku godinu

Amazon počinje reviziju smanjenja troškova, deo godišnjeg procesa koji će ove godine uključivati iste makroekonomske faktore koji su doveli kompaniju da zamrzne zapošljavanje i ukine nekoliko projekata.

Recenzija dolazi nedelju dana nakon što je Amazon objavio da zamrzava zapošljavanje preduzeća u narednih nekoliko meseci.

Kao deo pregleda, Amazon je rekao zaposlenima u nekim neprofitabilnim odeljenjima da su njihovi timovi suspendovani ili zatvoreni, objavio je u četvrtak The Vall Street Journal. Žurnal je među prvima izvestio o recenziji smanjenja troškova.

Amazon nije odgovorio na pitanja o tome da li bi pregled mogao da dovede do otpuštanja ili koje delove poslovanja analizira.

Nakon vesti o analizi smanjenja troškova, akcije Amazona su skočile za skoro 12% rano u četvrtak.

„Naš viši rukovodni tim redovno pregleda naše izglede za ulaganja i finansijske performanse, uključujući i deo pregleda našeg godišnjeg operativnog plana“, rekao je portparol Bred Glaser za Sijetl tajms, dodajući da se pregled vrši svake jeseni.

„Kao deo ovogodišnjeg pregleda, naravno uzimamo u obzir trenutno makro-okruženje i razmatramo mogućnosti za optimizaciju troškova“, rekao je Glasser.

Istovremeno, Amazon je počeo da gasi neke projekte, uključujući dva eksperimenta robotike, iskustvo virtuelnog putovanja, video uređaj za decu i robote za ličnu isporuku.

Takođe je okončao svoj program Treasure Truck, flotu lutajućih kombija koji su nudili dnevne popuste na listu artikala koja se stalno menja, i planira da okonča svoj poduhvat zdravstvene zaštite, Amazon Care, krajem godine.

„Sa ekonomijom na neizvesnom mestu i u svetlu koliko smo ljudi zaposlili u poslednjih nekoliko godina“, izvršni direktor Endi Džesi i rukovodioci Amazona odlučili su da pauziraju nove zaposlene u korporativnoj radnoj snazi, napisala je Bet Galeti, viši potpredsednik za ljude , iskustvo i tehnologiju, u pismu zaposlenima od 2. novembra.

Širom tehnološke industrije, kompanije preduzimaju korake da smanje troškove i svoju radnu snagu jer se suočavaju sa ekonomskom neizvesnošću. Meta i Redfin su u sredu najavili otpuštanje radnih mesta.

Meta, Facebook-ova matična kompanija, otpušta 11.000 ljudi, oko 13% svoje radne snage, navodeći kao razlog slabljenje prihoda i šire probleme u tehnološkoj industriji. Redfin sa sedištem u Sijetlu planira da otpusti 862 zaposlena širom zemlje, smanjujući svoju radnu snagu za najmanje 13%, i da zatvori svoj posao koji je preokrenuo kuću, RedfinNov.

Amazon je rekao investitorima u oktobru da „preduzima mere da stegne kaiš“, uključujući pauziranje zapošljavanja i ukidanje nekih proizvoda i usluga.

„Cilj nam je da postignemo pravu ravnotežu između najbolje stvari za naše klijente na dugi rok, uz istovremeno poboljšanje operativne efikasnosti i postizanje više sa manje“, rekao je glavni finansijski direktor Brajan Olsavski.

Nakon što je objavio zamrzavanje zapošljavanja i ponovo u četvrtak, Amazon je rekao da ostaje „uzbuđen zbog budućnosti naših većih preduzeća“, uključujući Prime video, Aleka, prehrambene proizvode, zdravstvenu zaštitu, svoju satelitsku diviziju Kuiper i svoju samovoznu diviziju Zook.