Amazon planira da smanji nagrade za akcije zaposlenih

Amazon planira da smanji nagrade za akcije zaposlenih

Amazon.com Inc saopštio je da će smanjiti nagrade zaposlenima, što je deo svog kompenzacionog plana, pošto se gigant elektronske trgovine kreće u neizvesnoj ekonomiji, piše Rojters.

„Doneli smo odluku da smanjimo nagrade RSU (ograničene jedinice zaliha) u poslednjoj perspektivnoj godini za mali iznos (na druge godine to ne utiče)“, rekao je portparol Amazona u saopštenju poslatom e-poštom, ne precizirajući period završne godine.

Vijest dolazi nekoliko sedmica nakon što je Amazon najavio drugu rundu masovnih otpuštanja, nagomilavši talas otpuštanja radnih mjesta koji je zahvatio tehnološki sektor dok gruba ekonomija primorava kompanije da postanu mršavije.

Business Insider je prvo izvestio o planiranoj promeni u strukturi plata kompanije i rekao da će Amazon ponovo proceniti kompenzaciju za 2025. u prvom kvartalu sledeće godine kako bi „planirao varijacije zaliha“.

Kompanija je razmatrala mogućnost prilagođavanja svog modela kompenzacije u budućnosti kako bi bila uravnoteženija između osnovne novčane naknade i kapitala, nakon što je sagledala kombinaciju neizvesne ekonomije i svog kompenzacionog budžeta, rekao je portparol.

Akcije Amazona su ove godine porasle za više od 20%, nakon pada od skoro 50% u 2022.