Alibaba prelazi na primarni status na berzi u Hong Kongu

Alibaba prelazi na primarni status na berzi u Hong Kongu

Kineski gigant e-trgovine, Alibaba, najavio je u petak da će svoje akcije koje se nalaze na berzi u Hong Kongu podići na primarni status, otvarajući ih potencijalno velikom broju kineskih investitora. Ova odluka mogla bi doneti milijarde dolara za kompaniju.

Odluka akcionara na godišnjem sastanku u četvrtak dolazi u trenutku kada Alibaba pokušava da se oporavi nakon slabih rezultata na tržištu, uzrokovanih smanjenom potrošnjom i restriktivnim merama Pekinga prema tehnološkoj industriji.

„Sa zadovoljstvom objavljujemo da će naša dobrovoljna konverzija sa sekundarne na primarnu kotaciju na berzi u Hong Kongu stupiti na snagu 28. avgusta 2024. godine“, saopštila je kompanija.

Alibaba, koja je primarno trgovana na berzi u Njujorku od 2014. godine, napravila je povratak na berzu u Hong Kongu 2019. godine putem sekundarne kotacije. Međutim, akcije kompanije u Hong Kongu zabeležile su pad od oko 75% od vrhunca 2020. godine.

Prelazak na primarni status u Hong Kongu mogao bi otvoriti mogućnost uključivanja Alibabe u prekograničnu šemu koja omogućava kineskim investitorima iz Šenžena i Šangaja da trguju akcijama izlistanim u Hong Kongu. Ovaj potez bi mogao dovesti do priliva kapitala od čak 19,5 milijardi dolara u prvih šest meseci.

Suosnivač i predsednik Džo Cai izjavio je ranije ove godine da je glavni razlog za dvostruki primarni listing želja da se iskoriste tokovi kapitala prema jugu kroz program Stock Connect.

Uprkos izazovima, Alibaba i dalje predstavlja ključnog igrača u globalnoj e-trgovini, dok se suočava sa neizvesnostima u vezi sa svojim budućim razvojem usled regulatornih pritisaka i ekonomskih poteškoća u Kini.