Trampova medijska imperija suočava se sa gubicima: Akcije kompanije pale za više od 21%

Trampova medijska imperija suočava se sa gubicima: Akcije kompanije pale za više od 21%

Manje od nedelju dana nakon što je debitovala na berzi sa velikim očekivanjima, kompanija Donalda Trampa za društvene mreže izjavila je da je prošle godine zabeležila gubitak od gotovo 58,2 miliona dolara, što je rezultiralo padom cena njenih akcija za više od 21%.

Trump Media & Technology Group, čiji je vodeći proizvod Truth Social, zabeležio je snažan pad u 2023. u poređenju sa profitom od 50,5 miliona dolara iz prethodne godine, pokazuju podaci SEC-a. Iako su prihodi za Trump Media dostigli 4,1 milion dolara u 2023., što je više u odnosu na 1,5 milion dolara u 2022., gubici su iznenadili investitore.

Nakon što je kompanija započela javno trgovanje 26. marta na Nasdaq berzi pod simbolom DJT, cena njenih akcija je u prvih nekoliko dana skočila, ali je od tada zabeležila pad i približila se početnoj ponuđenoj ceni od 49,95 dolara. Akcije kompanije zatvorene su na 48,66 dolara nakon prodaje u ponedeljak, što je rezultiralo nezadovoljstvom ranih investitora.

Analitičari industrije upoređuju frenetičnu aktivnost oko Trump Media sa ludilom za dionicama mema, poput GameStop-a i AMC Entertainmenta, koje su 2021. godine doživele neverovatan rast. Međutim, i ove takozvane meme akcije pale su u ponedeljak, uz GameStop i AMC koji su zabeležili pad od više od 4% i 15%, redom.

Trampova medijska platforma Truth Social, smatrana je potencijalnim finansijskim spasom za bivšeg predsednika SAD-a, koji se suočava sa brojnim pravnim i finansijskim izazovima. Pored četiri krivična predmeta i kazne za građansku prevaru, Tramp trenutno pokušava da pokrije finansijske obaveze koje prete da ga finansijski izmore.

Iako je Trampu ostalo oko 294 miliona dolara u gotovini ili ekvivalentima gotovine prema njegovom poslednjem godišnjem finansijskom izveštaju, a nakon toga je dodao oko 186,8 miliona dolara od prodaje imovine, još uvek postoji neizvesnost oko toga da li će biti u mogućnosti da pokrije svoje pravne troškove.

Iako Trampova medijska platforma može doneti milijarde dolara na papiru, još uvek nije došlo do trenutne isplate. Stručnjaci spekulišu da bi odbor kompanije mogao odustati od odredbe koja sprečava insajdere, uključujući i Trampa, da prodaju svoje akcije šest meseci nakon debija na berzi, kako bi pokrili svoje pravne obaveze.