Akcije padaju usred straha od recesije

Akcije padaju usred straha od recesije

Sva tri glavna indeksa američke berze nastavila su da opadaju u ponedeljak, usred sve većih očekivanja o značajnom povećanju kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi i sve većeg konsenzusa ekonomista da zemlja ulazi u recesiju.

Dov Jones Industrial Average zatvorio je na 30.516,74, što je pad od skoro 900 poena, ili 2,79% u odnosu na jutarnje otvaranje. U jednom trenutku, neposredno pre zatvaranja, indeks hartija od vrednosti plavih čipova je pao za više od 1.000 poena.

Nasdak Composite je pretrpio sličan pad, zatvorivši se na 10.809,23 i pao za 530,80 poena, ili 4,68%. Slična priča se odvijala i na S&P 500, koji je u ponedeljak završio na 3.749,63, što je pad od 151,23 ili 3,88 odsto u ponedeljak.

Grafikoni od početka godine pokazuju da su sva tri u gotovo slobodnom padu od prošle srede.

Pad američkih tržišta nadole je počeo u maju, nakon što su Federalne rezerve objavile da će podići ključnu kamatnu stopu za 50 baznih poena i početi rasprodaju imovine, kako bi se suzbila nagle inflacije. Do 22. maja akcije su već imale najduži niz gubitaka od onog iz 1932. koji je pokrenuo Veliku depresiju.

Glavni ekonomisti sada predviđaju recesiju do kraja godine, pošto cene gasa rastu, a poverenje potrošača opada. U petak je merač potrošačkog raspoloženja Univerziteta u Mičigenu pokazao 50,2 poena, što je rekordno nizak nivo.

U međuvremenu, cena gasa na pumpi je u subotu dostigla nacionalni prosek od 5 dolara po galonu, što je rekord svih vremena.