Akcije japanskih kompanija Nintendo, SoftBank i Sharp padaju

Akcije japanskih kompanija Nintendo, SoftBank i Sharp padaju

Akcije japanskih kompanija Nintendo Co Ltd i SoftBank Group Corp i Sharp Corp su u sredu naglo pale, nakon što su kompanije potresle investitore razočaravajućim rezultatima, naglašavajući nejasnu perspektivu potražnje za globalnim tehnološkim firmama, izveštava Rojters.

Akcije Nintenda su pale za 6% nakon što je proizvođač konzole za video igre Switch prijavio nižu prodaju i profit i smanjio svoje izglede za celu godinu. Takođe je smanjio cilj prodaje za Switch konzolu. Akcije Nintenda bile su na putu za najveći jednodnevni gubitak od novembra.

Akcije SoftBanka pale su za 6,2% nakon što je prijavio kvartalni gubitak, pogođen velikom investicionom jedinicom Wision Fund-a, koja je pala u minus četvrti kvartal zaredom. Globalni tehnološki investitor je takođe dao oprezan izgled.

Sharp Corp je takođe pogođen, pao za 11,2% i stavio ga na pravi put za najveći jednodnevni pad u 3-1/2 godine.

Proizvođač ekrana i telekomunikacione opreme, jedinica tajvanske kompanije Foxconn, prijavio je kvartalni operativni gubitak i rekao da očekuje gubitak za celu godinu.

Rezultati tri kompanije ilustruju kako su tehnološke firme pritisnute padom potražnje potrošača izazvanom rastućom inflacijom i kamatnim stopama.

Nintendo se bori sa mekšom prodajom zastarelog Switch-a, dok je SoftBank primetio slabljenje vrednovanja za njegov veliki tehnološki portfelj.

„Situacija je i dalje teška“, rekao je glavni finansijski direktor SoftBanka Jošimicu Goto na brifingu nakon rezultata u utorak, misleći na široke poteškoće za tehnološki sektor.

Pad tehnološke kompanije povukao je indeks Nikkei 225 u blago negativnu teritoriju.

„Nintendo Switch je sada konzola stara šest godina i potražnja je sada iscrpljena“, rekao je analitičar Mark Čedvik za Smartkarma.

„Naša teza je da je hardverski ciklus dostigao vrhunac i da će cena akcija biti niža u tandemu sa opadajućom gornjom linijom.“