Akcije Bed Bath & Beyond-a pale za 18%

Akcije Bed Bath & Beyond-a pale za 18%

Akcije kompanije Bed Bath & Beyond Inc koja se poslednjih meseci bori sa opadanjem poslovanja i uzdrmanim menadžmentom, pale su u utorak za skoro 20 odsto u prvom punom danu trgovanja nakon iznenadne smrti njenog glavnog finansijskog direktora, izvestio je Rojters.

Kompanija je u utorak imenovala šeficu računovodstva Lauru Krosen za privremenog glavnog finansijskog direktora nakon smrti šefa finansija Gustava Arnala, prema regulatornom podnesku.

Arnal (52) je u petak skočio sa njujorškog nebodera i njegova smrt je proglašena samoubistvom.

„Bed Bath & Beiond je u teškoj finansijskoj poziciji, bez stalnog izvršnog direktora, a još jedna praznina u višem rukovodstvu otežava zadržavanje fokusa na izvršenju“, rekla je analitičarka Telsei Advisori Group Kristina Fernandez, pripisujući pad akcija Arnalovoj smrti.

Nekada poznata po tome što je kupcima pružala kupone sa 20% popusta, bogatstvo Bed Bath & Beiond-a se smanjilo nakon što su propali njeni potezi da preurede police sa više proizvoda privatnih marki i doveli do otpuštanja generalnog direktora Marka Tritona ranije ove godine. [

Tritona je 29. juna zamenila članica odbora Sju Gouv kao privremeni izvršni direktor.

Lanac se sada više fokusira na nacionalne brendove, a prošle nedelje je rekao da će zatvoriti 150 prodavnica i otpustiti radna mesta u pokušaju da preokrene svoje poslovanje.

U utorak, kompanija je podigla Crossen na poziciju privremene finansijske direktorice nekoliko meseci nakon što je imenovana za glavnog računovodstvenog direktora.

Analitičar Morningstara, Džejmi Kac, rekao je da „neizvesnost oko preokreta“ koja nije uspela da se uhvati pod različitim menadžerskim timovima ostaje zabrinutost investitora.

Kompanija i Arnal su tuženi 23. avgusta zbog optužbi za veštačko naduvavanje cene akcija firme u šemi „pump and dump“, uz tužbu u kojoj se navodi da je Arnal prodao svoje akcije po višoj ceni nakon šeme.

Arnalova prodaja akcija od 1,4 miliona dolara izvršena je kao deo korporativnog „plana trgovanja“ – pravnog sporazuma koji omogućava insajderima da trguju akcijama kompanije na unapred određeni datum – u koji je finansijski direktor ušao u aprilu, pokazuju podaci o hartijama od vrednosti.

Predsednik GameStop Corp (GME.N) Rajan Koen, koji je bio najveći investitor Bed Bath & Beiond-a do avgusta kada je prodao ceo svoj udeo od 9,8%, takođe je naveden u tužbi.

Predstavnik Koenove firme, RC Ventures, odbio je da komentariše.

Pengcheng Si, glavni tužilac u avgustovskoj tužbi, odbio je da komentariše parnicu.

Bed Bath & Beiond je prošle nedelje saopštio da je „u ranoj fazi procene žalbe, ali na osnovu trenutnog saznanja kompanija veruje da su tužbe neosnovane“.

„Ova (tužba) je samo početna salva“, rekao je za Rojters Džejkob Zamanski, advokat za arbitražu za hartije od vrednosti u Zamanski LLC. On nije povezan sa slučajem.

„Kad god dođe do ovako velikog pada, velika je verovatnoća da će veliki penzijski fond doći i podneti sličnu tužbu… i preuzeti slučaj“, dodao je on.

Akcije ovog trgovca pale su u utorak za 18,4% na 7,04 dolara.

Nuveen LLC, sistem za penzionisanje nastavnika države Njujork i sistem za penzionisanje nastavnika države Kalifornije su neki od najvećih penzionih fondova koji drže udeo u Bed Bath & Beiond.

Direktor Bed Bath & Beyond preminuo nakon pada sa njujorške kule