Akcije američkih banaka dodatno padaju

Akcije američkih banaka dodatno padaju

Akcije američkih banaka produžile su nedavne gubitke u petak, a najteže su pogođene regionalne banke, pošto je neuspeh SVB finansijske grupe odjeknuo širom finansijske industrije, preneo je Rojters.

Bankarski regulator u Kaliforniji zatvorio je SVB, stavljajući tehnološki teškog zajmodavca u stečaj u najvećem propasti banke od finansijske krize 2008. godine.

Državni regulator je imenovao Federalnu korporaciju za osiguranje depozita (FDIC) da raspolaže imovinom SVB-a u epizodi koja se prelila na druge američke i evropske banke i izazvala strahove o skrivenim rizicima.

Dok su akcije SVB-a zaustavljene u petak, akcije drugih srednjih američkih banaka dodale su nedavne velike gubitke. Indeks regionalnih banaka S&P 500 pao je za 4,3%, čime je njegov gubitak ove nedelje iznosio 18%, što je najgora nedelja od 2009. godine.

Američke banke su za dva dana izgubile preko 100 milijardi dolara na berzi, dok su evropske banke izgubile još oko 50 milijardi dolara vrednosti, prema proračunu Rojtersa.

Kriza SVB-a dolazi u trenutku kada Federalne rezerve SAD, zaključane u borbi protiv inflacije, podižu kamatne stope i završavaju eru jeftinog novca. Strahovanje investitora od agresivnog povećanja kamatnih stopa na sledećem sastanku Fed-a kasnije ovog meseca ublaženo je u petak znacima hlađenja rasta plata u februarskom izveštaju o zapošljavanju.

Indeks banaka S&P 500, koji uključuje sve banke u referentnom indeksu, pao je za 0,5% ostavljajući ga sa sedmičnim gubitkom od oko 11%, što je njegov najveći sedmični pad od pada na globalnom tržištu u martu 2020. nakon početka krize. virus korona pandemija.

„Postoje očigledne pukotine u sistemu, a briga je ako Fed podigne stope (više nego što se očekivalo) za dve nedelje, da li će to slomiti nešto u bankarskom sistemu? Zato banke rasprodaju i tržište je nervozno“, rekao je Jake Dollarhide, izvršni direktor Longbov Asset Management u Tulsi, Oklahoma.

Signature Bank pala je za oko 23%, dok je First Republic Bank sa sedištem u San Francisku pala za 15%.

Među ostalim regionalnim bankama koje su teško pogođene, akcije Vestern Alliance Bancorp su pale za 21%, a PacVest Bancorp su pale za 38% nakon što su te akcije nekoliko puta zaustavljane zbog volatilnosti. Čarls Švab je pao za preko 11%.

Bank of America pala je za 0,9%. JPMorgan & Chase, najvrednija američka banka, oporavila se 2,5%, ali je izgubila oko 7% za nedelju dana.