Agencija u vlasništvu Vorena Bafeta upozorava na „Trampovu recesiju“

Agencija u vlasništvu Vorena Bafeta upozorava na „Trampovu recesiju“

Američka inflacija bi mogla da se ubrza ukoliko bivši predsednik Donald Tramp ponovo osvoji Belu kuću na novembarskim izborima i republikanci preuzmu kontrolu nad Kongresom, prema najnovijem izveštaju analitičara kompanije Mudis.

U analizi iz juna koju je sprovela ova rejting agencija sa sedištem u Njujorku, analizirane su makroekonomske posledice politika koje su predložili američki predsednički kandidati.

Mudis Analitika je među najvećim ulagačima milijardera Vorena Bafeta, s obzirom na to da njegova kompanija Berkshire Hathaway poseduje 13,5% udela u kompaniji Mudis.

Prema Mudisovom izveštaju, Trampova politika, koja uključuje povećanje carina na svu uvoznu robu u SAD, smanjenje poreza radi podsticanja ekonomije i pooštrenu regulaciju ilegalne imigracije koja bi mogla da utiče na tržište rada, dovela bi do porasta inflacije sa trenutnih 3,3% na 3,6% do 2025. godine.

Plan republikanskog predsedničkog kandidata mogao bi dovesti do recesije do sredine 2025. godine i prosečnog godišnjeg rasta ekonomije od 1,3% tokom njegovog mandata, dok bi pod Džoom Bajdenom ekonomija rasla prosečno 2,1% godišnje, pokazalo je istraživanje.

Pobeda Bajdena ne bi značajno uticala na osnovnu projekciju inflacije koju su ekonomisti Mudisa očekivali da će iznositi 2,4% do 2025. Ukoliko Bajden postane predsednik, a Kongres ostane podeljen – što se procenjuje da ima verovatnoću od 40% prema Mudisovoj prognozi – ekonomisti predviđaju da će inflacija nastaviti da opada i vratiti se na ciljnu stopu od 2% prema američkoj Federalnoj rezervi do leta 2025.

Analiza Mudisa ukazuje da će SAD imati 3,2 miliona radnih mesta manje i stopu nezaposlenosti od 4,5% na kraju Trampovog mandata.

Nedavne ankete istraživačkog centra Pev sugerišu da je inflacija ključno pitanje među američkim biračima. Inflacija je porasla za 19% od kada je Bajden preuzeo funkciju 2021. godine, što je glavni faktor niskog rejtinga odobrenja koji mu je stalno zabeležen.

Federalne rezerve su povećale kamatne stope na najviši nivo u poslednjih 23 godine u nameri da obuzdaju inflaciju, koja je opala sa maksimuma od 9,1% u junu na nešto više od 3%. Očekuje se da će ove godine započeti smanjenje kamatnih stopa, pod uslovom da inflacija opadne.

U novembru 2023, Moodis Investitor Servis (odvojen od Moodis Analitike) spustio je izglede za rejting SAD sa stabilnih na negativne, navodeći kao razloge visoke kamatne stope i rast duga.

Američki državni dug je u septembru dostigao rekordni nivo od 33 triliona dolara. Prethodni rekord od 32 triliona dolara postignut je u junu, kada je Vašington izbegao tehničko bankrotstvo nakon usvajanja zakona koji je privremeno uklonio ograničenje nacionalnog duga.