10 zemalja EU tiho kupuje gas rubljama, kaže Mađarska

10 zemalja EU tiho kupuje gas rubljama, kaže Mađarska

Dok je više evropskih lidera javno izjavilo da neće kupovati ruski gas u rubljama kako je to zahtevao ruski predsednik Vladimir Putin, 10 zemalja EU tehnički se slaže sa Putinovim planom, rekao je mađarski zvaničnik Gergelj Guljaš za javni radio u nedelju. Prema Guljasu, lideri ovih zemalja to ne priznaju da bi bili viđeni kao „dobri Evropljani“.

Guljaš je rekao da je Mađarska otvorila račun u evrima kod ruske Gasprombanke, koja zatim konvertuje plaćanja u rublje pre nego što ih prebaci dobavljačima u Rusiji. Ovaj sistem omogućava evropskim kupcima da ispune Putinov zahtev, postavljen krajem marta, da „neprijateljske“ zemlje pređu na rusku nacionalnu valutu da bi kupovale njen prirodni gas.

„Postoji još devet zemalja koje koriste istu šemu plaćanja, ali pošto danas ideja da budete dobar Evropljanin znači i da lideri tih zemalja nisu iskreni ni u međunarodnoj areni ni prema svom narodu, ostalih devet zemalja neće reći da rade istu stvar“, rekao je Guljas, koji je šef kabineta premijera Viktora Orbana.

„Niko ne bi trebalo da ima sumnje da zemlje koje uvoze sirovine iz Rusije koriste potpuno isti metod za plaćanje ruskog gasa“, dodao je on.

Nejasno je na koje je zemlje EU Guilas mislio. Ruski energetski gigant Gasprom već je prekinuo isporuke Poljskoj i Bugarskoj nakon što su obe odbile da plate u rubljama, ali je u prošlonedeljnom izveštaju Blumberga navedeno, kao i Guljas, da je 10 zemalja članica bloka već otvorilo račune kod Gasprombanke, a četiri su zapravo platili ruski gas koristeći ovaj mehanizam.

Mađarska zavisi od Rusije za sav svoj uvoz gasa, i stoga se protivila sankcijama EU za ovu kritičnu robu. Guljas je u nedelju ponovio ovu posvećenost ruskoj energetici i protivljenju režimu sankcija Brisela.

„Ne smemo da usvajamo sankcije kojima prvenstveno kažnjavamo sebe umesto onih koje želimo da sankcionišemo“, rekao je on, govoreći o rastućim troškovima energije širom Evrope. Dok je vlada u Budimpešti osudila rusku vojnu operaciju u Ukrajini, Gilas je rekao da će „nastaviti da kupuje našu energiju po najjeftinijoj mogućoj ceni“ kako bi nadoknadila sve troškove mađarskog naroda.