Novo ubistvo povećava strah od nasilja na izborima u Brazilu

Novo ubistvo povećava strah od nasilja na izborima u Brazilu

SAO PAULO – Brazilska policija saopštila je u ponedeljak da je 39-godišnji pristalica bivšeg predsednika Luiza Inasija Lule da Silve izboden na smrt u baru usred sve veće zabrinutosti zbog političkog nasilja u napetoj predsedničkoj kampanji, prenosi Asošijejted pres.

List O Povo objavio je da su svedoci rekli policiji da je muškarac u subotu ušao u bar u gradu Kaskavel i pitao ko je glasao za da Silvu na izborima 2. oktobra. Čovek je rekao: „Hoću“, a onda je izboden. Umro je u bolnici istog dana.

Zvaničnik državne policije u Ceari potvrdio je izveštaj u ponedeljak, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog nedostatka ovlašćenja da komentariše.

Policija je ranije izdala saopštenje u kojem se navodi da je muškarac ubijen zbog „političke rasprave“ i navodi da je uhapšen 59-godišnji osumnjičeni Edmilson Freire da Silva. Osumnjičeni je ranije hapšen zbog nasilja u porodici, saopštila je policija.

Da Silva, levičar koji je vladao od 2003. do 2010. godine, vodi praktično u svim anketama protiv desničarskog aktuelnog predsednika Žara Bolsonara, koji je insistirao da su ankete pogrešne i da bi izborna prevara mogla da mu oduzme mesto predsednika.

Ranije u kampanji, Bolsonarov pristalica ubio je lokalnog zvaničnika Da Silvine radničke partije u gradu Foz de Iguaku i bilo je manje ozbiljnih sukoba između Bolsonara i da Silvinih pristalica.

Poslanik Radničke partije Paulo Guedes rekao je na Tviteru da su Bolsonarove pristalice tri puta pucale u njegov automobil tokom mitinga.

„Dokle ide ova mržnja?“, rekao je Guedes na svojim kanalima na društvenim mrežama.

Policija u gradu Angra dos Reis u blizini Rio de Žaneira saopštila je u subotu da je pristalica Bolsonara ženu udario po glavi nakon što je kritikovao predsednika.

Oba vodeća kandidata su za javna nastupa počela da nose pancire. Bolsonaro je umalo umro od uboda nožem od strane mentalno bolesnog čoveka u kampanji 2018.