Britanija je prva uvela sankcije Ruskoj Federaciji zbog održavanja pseudoreferenduma

Britanija je prva uvela sankcije Ruskoj Federaciji zbog održavanja pseudoreferenduma

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli najavio je u ponedeljak uvođenje 92 sankcije kao odgovor na lažne referendume koje je Rusija organizovala u četiri regiona Ukrajine kršeći međunarodno pravo, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na poruku britanske vlade.

„Fiktivni referendumi koji se održavaju na nišanu ne mogu biti slobodni ni pošteni, i nikada nećemo priznati njihove rezultate. Oni odgovaraju jasnom obrascu nasilja, zastrašivanja, mučenja i prisilnih deportacija na teritorijama Ukrajine koje je zauzela Rusija“, rekao je šef spoljnih poslova. Kancelarija je naglasila.

Prema njegovim rečima, britanske sankcije „su usmerene protiv onih koji stoje iza ovih lažnih glasova, kao i protiv onih koji nastavljaju da podržavaju agresivni rat ruskog režima”.

Konkretno, London je na spiskove sankcija dodao 33 zvaničnika i saradnika koji se nalaze u privremeno okupiranim regionima Ukrajine, posebno šefa „Vlade Hersona” Sergeja Jelisejeva, „ministra obrazovanja i nauke LNR” Ivana. Kusov, šef „Vlade Zaporožja“ Jevgenij Balickij i zamenik „šefa DNR Jevgenija Solnceva.

Pod sankcijama je bila i agencija IMA Consulting, koja se zove „Putinova omiljena PR agencija“ i koja je imala zadatak da vodi javne kampanje za promovisanje lažnih referenduma.

Ograničenja su uticala i na rusku kompaniju „Goznak“, „poznatu po svom monopolu na proizvodnju „desetina miliona“ državnih dokumenata, posebno ubrzanih pasoša na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine“.

Oligarsi God Nisanov i Zarakh Ilijev („kraljevi ruskih nekretnina“, koji poseduju i kontrolišu grupu kompanija Kijevski trg), Iskander Mahmudov (predsednik i osnivač Uralske rudarsko-metalurške kompanije), Igor Makarov (predsednik i vlasnik međunarodne grupe ARETI, velikog investitora u sektoru nafte i gasa).

Pored toga, ograničenja su uvedena protiv 23 člana upravnog odbora i menadžmenta Gasprombanke, 16 članova nadzornog odbora i uprave Sberbanke i njenog menadžmenta i 10 menadžera Sovkombanke.

Prema navodima britanske vlade, ona je do sada uvela sankcije za više od 1.200 pojedinaca i više od 120 entiteta iz Rusije, uključujući više od 120 oligarha čije se zajedničko globalno bogatstvo procenjuje na više od 130 milijardi funti.

Ranije je saopšteno da su zemlje EU počele konsultacije o osmom paketu sankcija Rusiji zbog njenog agresivnog rata protiv Ukrajine.