Stefanišina: 1,5 miliona Ukrajinaca ne može da se vrati iz Rusije

Stefanišina: 1,5 miliona Ukrajinaca ne može da se vrati iz Rusije

Oko 1,5 miliona građana Ukrajine, od kojih su većina žene i deca, ostaju na teritoriji Ruske Federacije i nemaju mogućnost da se vrate kući, dok njihovi rođaci ne mogu da ostvare kontakt sa njima.

„Danas je više nego ikad važno da iskoristimo sve raspoložive međunarodne instrumente za zaštitu osnovnih ljudskih prava i udvostručimo zajedničke napore da sprečimo nasilnu eksploataciju ukrajinskih državljana“, rekla je Olha Stefanišina, potpredsednik Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije, na događaju na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, prenosi Ukrinform pozivajući se na Vladin portal.

Stefanišina je istakla da je Ukrajina bila integrisana u evropske mehanizme za sprečavanje trgovine ljudima i pre početka rata u punom obimu i da danas intenzivira saradnju sa institucijama EU u borbi protiv takvih zločina.

Potpredsednica je precizirala i da je primena direktive EU o privremenoj zaštiti uz bezvizni ulazak za Ukrajince značajno smanjila rizike od trgovine ljudima. Ukrajinci imaju legalan ulazak i status u EU, pristup humanitarnoj pomoći, zapošljavanju i osnovnim socijalnim uslugama.

„Već imamo iskustva u sprovođenju zajedničkih inspekcija u slučajevima trgovine ljudima. Razmatramo mogućnost slanja službenika Nacionalne policije Ukrajine u zemlje EU sa najvećim brojem Ukrajinaca kako bi sprečili nezakonite radnje. Međunarodna saradnja u oblasti sprovođenja zakona igra važnu ulogu. ključnu ulogu“, dodala je potpredsednica Vlade.

Od početka potpune rata u Ukrajini, više od osam miliona Ukrajinaca otišlo je u zemlje Evropske unije. Neki od njih su se već vratili kući.