Jermak sa SAD razgovara o situaciji na bojnom polju

Jermak sa SAD razgovara o situaciji na bojnom polju

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak održao je video konferencijski sastanak sa članovima Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma SAD, izjavio je kabinet predsednika Ukrajine, prenosi Ukrinform.

Jermak je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Državama za svu pomoć koju je Ukrajina dobijala od početka ruske invazije.

„Osećamo podršku celog američkog naroda. I želim da vam se zahvalim, kao članovima Kongresa, što ste doneli veoma važne odluke koje nam pomažu da se borimo“, naglasio je Jermak.

Šef kabineta predsednika Ukrajine je napomenuo da se 21. septembra desio veoma važan i radostan događaj kada je iz ruskog zatočeništva pušteno 215 branilaca Ukrajine, među kojima i dva Amerikanca.

„Nadam se da će se američki građani koji su se borili za Ukrajinu vrlo brzo vratiti svojim porodicama“, rekao je Jermak.

On je takođe upoznao kongresmene sa situacijom na frontu i nedavnim uspehom Oružanih snaga Ukrajine, koji je postignut zahvaljujući herojstvu i profesionalnoj osposobljenosti ukrajinske vojske, kao i vojnoj pomoći ukrajinskih partnera.

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrij Smirnov govorio je o inicijativi ukrajinske strane u vezi sa formiranjem specijalnog tribunala za zločin agresije na Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da SAD, kao jedan od lidera demokratskog sveta, a posebno američki kongresmeni, pokažu podršku ovom konceptu.

„Osnivanje takvog tribunala više nije pitanje rata u Ukrajini, već je pitanje postojanja čitavog civilizovanog sveta, demokratije i globalne bezbednosne arhitekture. I zaista nam je potreban glas Sjedinjenih Država u smislu uvođenja takvog mehanizma“, rekao je Smirnov.

Predsednik Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa Adam Smit zahvalio je ukrajinskoj strani na svim pruženim informacijama. Takođe je ukazao na važnost pozivanja Rusije na odgovornost za zločine počinjene tokom rata.