Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju na zajedničke vežbe

Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju na zajedničke vežbe

BUSAN, Južna Koreja — Nosač aviona na nuklearni pogon USS Ronald Regan stigao je u petak u južnokorejsku luku Busan uoči zajedničke vojne vežbe dve zemlje koja ima za cilj da pokaže svoju snagu protiv rastućih pretnji Severne Koreje.

Zajedničke vežbe biće prve u kojima će učestvovati američki nosač aviona u regionu od 2017. godine, kada su SAD poslale tri nosača aviona, uključujući plovilo Regan, na vojne vežbe sa Južnom Korejom kao odgovor na severnokorejske nuklearne i raketne testove.

Saveznici su ove godine oživeli svoje velike vojne vežbe koje su bile smanjene ili odložene prethodnih godina kako bi podržale diplomatiju sa Pjongjangom ili zbog COVID-19, kao odgovor na nastavak velikih testiranja oružja Severne Koreje i sve veće pretnje nuklearnim sukobima sa Seulom i Vašingtonom.

Južnokorejska mornarica je saopštila da njena kombinovana obuka sa Reganovom borbenom grupom ima za cilj da pojača vojnu spremnost saveznika i da pokaže „čvrstu rešenost saveza Koreje i SAD za mir i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.“

Očekuje se da će pretnja Severne Koreje biti ključna tema kada potpredsednica SAD Kamala Haris sledeće nedelje poseti Južnu Koreju nakon što je prisustvovala državnoj sahrani ubijenog bivšeg japanskog premijera Šinza Abea u Tokiju.

Reganov dolazak u Južnu Koreju dolazi nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un ovog meseca rekao parlamentu Pjongjanga da nikada neće odustati od svog nuklearnog oružja i projektila koji su mu potrebni da bi se suprotstavio onome što on doživljava kao neprijateljstvo SAD.

Severna Koreja je takođe usvojila novi zakon koji je učvrstio njen status nuklearne sile i odobrio preventivnu upotrebu nuklearnog oružja u širokom spektru scenarija u kojima su zemlja ili njeno rukovodstvo ugroženi.

Sung Kim, specijalni predstavnik Bajdenove administracije za Severnu Koreju, sastao se u četvrtak u Seulu sa južnokorejskim kolegom Kimom Gunom gde su izrazili „ozbiljnu zabrinutost“ zbog eskalacije nuklearne doktrine Severne Koreje koja je navedena u novom zakonu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje.

Diplomate su ponovo potvrdile posvećenost SAD da će odbraniti Južnu Koreju u slučaju nuklearnog rata punim spektrom svojih vojnih sposobnosti, uključujući nuklearne. Saveznici su takođe zadržali svoju višemesečnu procenu da se Severna Koreja sprema da izvrši svoju prvu nuklearnu probu od 2017. i razgovarali su o „strožim“ protivmerama na takvu akciju, saopštilo je ministarstvo.

Severna Koreja je ubrzala testiranje oružja rekordnim tempom 2022. godine, lansirajući više od 30 balističkih oružja, uključujući svoje interkontinentalne balističke rakete iz 2017. godine, dok koristi podele u Savetu bezbednosti UN produbljene zbog ruskog rata protiv Ukrajine.

Dok severnokorejske ICBM privlače veliku pažnju SAD jer predstavljaju potencijalnu pretnju američkoj teritoriji, Severna koreja proširuje svoj arsenal nuklearno sposobnih raketa manjeg dometa dizajniranih da izbegnu raketnu odbranu u Južnoj Koreji.

Sve veći arsenal Severne Koreje i pretnje preventivnim nuklearnim napadima izazvali su zabrinutost u Južnoj Koreji zbog kredibiliteta američkog „nuklearnog kišobrana“ koji štiti svoje saveznike u slučaju rata.

Južnokorejski predsednik yoon Suk Yeol, konzervativac koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će poboljšati kapacitete Južne Koreje za konvencionalne rakete i raditi sa Bajdenovom administracijom na razvoju efikasnijih strategija za odvraćanje napada Severne Koreje.

Visoki zvaničnici SAD i Južne Koreje sastali su se ovog meseca u Vašingtonu kako bi razgovarali o strategijama odvraćanja i izdali saopštenje u kojem potvrđuju da će „svaki (severnokorejski) nuklearni napad naići na neodložan i odlučan odgovor“. U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države ponovile „svoju čvrstu i nepokolebljivu posvećenost da iskoriste čitav niz svojih vojnih sposobnosti, uključujući nuklearnu“ kako bi pružile produženo odvraćanje Južnoj Koreji.