SAD smanjuju donacije Pfizer COVID vakcina jer potražnja usporava

SAD smanjuju donacije Pfizer COVID vakcina jer potražnja usporava

NjUJORK – Sjedinjene Države značajno smanjuju broj doza vakcine protiv COVID-19 kompanije Pfizer BioNTech koje će kupiti za donacije siromašnijim zemljama ove godine, rekao je Pfizer u četvrtak, navodeći smanjenu potražnju za vakcinama u tim zemljama, preneo je Rojters.

Pfizer je saopštio da je pristao da smanji broj doza koje će isporučiti do kraja godine na 600 miliona, što je manje u odnosu na obavezu od milijardu doza koju je američka vlada preuzela pre godinu dana.

Sjedinjene Države će nakon ove godine imati opciju da kupe do dodatnih 400 miliona doza za program.

Proizvođač lekova je rekao da će imati dovoljno zaliha da isporuči punu milijardu doza u skladu sa obavezom SAD, ali „vidimo smanjenu potražnju u nekim zemljama sa niskim i nižim srednjim prihodima zbog prepreka u administraciji i neodlučnosti u vezi sa vakcinom“.

Američko Ministarstvo zdravlja i ljudskih službi nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar. Revidirane uslove ugovora je ranije objavio Blumberg.

Pfizer je saopštio da je već isporučio 400 miliona doza vakcine u 79 zemalja prema ugovoru vlade SAD.

Doze vakcine su donirane kroz program COVAKS, koji vode Svetska zdravstvena organizacija i GAVI globalni savez za vakcine, koji je imao za cilj da isporuči vakcine protiv COVID-19 siromašnijim zemljama sveta.

Program se u početku borio da nabavi dovoljno vakcine da ispuni svoju misiju, ali je poboljšana proizvodnja od strane proizvođača dovela do prezasićenosti dozama 2022.

COVAKS od juna pregovara sa proizvođačima vakcina o smanjenju ili usporavanju isporuke od 400 do 600 miliona doza vakcine iz sopstvenih ugovora.