Pacifička grupa predvođena SAD da se fokusira na klimu

Pacifička grupa predvođena SAD da se fokusira na klimu

VAŠINGTON – Kineske ambicije u Pacifiku zabrinjavaju neke lidere pacifičkih ostrva, rekao je u četvrtak koordinator Bele kuće za Indo-Pacifik Kurt Kembel, ali rastuće partnerstvo SAD sa saveznicima u regionu ima za cilj da reši pitanja kao što su klimatske promene, zdravlje i tehnološke veze, prenosi Rojters.

Kembel je govorio nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken bio domaćin sastanka sa ministrima spoljnih poslova iz partnera u plavom pacifiku (PBP) – grupe formirane u junu koja uključuje Sjedinjene Države, Australiju, Japan, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Američki zvaničnici koji su informisali novinare o sastanku rekli su da Kanada i Nemačka nameravaju da se zvanično pridruže inicijativi, koja nastoji da koordiniše pomoć strateški vitalnom regionu suočenom sa konkurencijom Kine.

„Mislim da kao što smo videli u nekim slučajevima, očigledno je da Kina ima ambicije u Pacifiku, od kojih su neke izazvale zabrinutost među liderima pacifičkih ostrva“, rekao je Kembel. Ali on je rekao da će program grupe biti vođen potrebama zemalja pacifičkih ostrva.

„Kada sarađujemo sa stanovnicima pacifičkih ostrva, jedna od prvih stvari koju oni kažu je da za nas nacionalna bezbednost zaista uključuje naše okruženje i kako su klimatske promene za njih egzistencijalno pitanje“, rekao je Kembel.

Događaj Plavi Pacifik, koji se održava na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku, dolazi uoči samita od 28. do 29. septembra koji američki predsednik Džo Bajden planira da bude domaćin sa liderima pacifičkih ostrva.

Bajdenova administracija je rekla da samit odražava njenu posvećenost zemljama pacifičkih ostrva, čiji su lideri ovog meseca rekli da bi Vašington trebalo da prihvati njihove prioritete, čineći klimatske promene – a ne takmičenje supersila – najhitnijim bezbednosnim zadatkom.

Kembel je dodao da grupa takođe radi na povećanju povezanosti između ostrvskih država.

On je rekao da su Sjedinjene Države, Australija i Japan bili uključeni u brojne napore da se unaprede podmorski kablovi u Pacifiku i dodao, očigledno pozivajući se na samit, „imaćemo više da kažemo o tome sledeće nedelje“.

Kembel je rekao da su dve inicijative na koje grupa zemalja Kvad – Sjedinjene Države, Japan, Indija i Australija – žele da se fokusiraju na Pacifiku, bile svest o pomorskom domenu i povećanje komunikacionih veza između ostrvskih država sa zemljama poput Japana, Australije i Indije.

„To se može postići samo polaganjem… podmorskih kablova. I tako, mislim da je izazov pred nama“, rekao je on. „Mislimo da je to važno i da će zahtevati finansiranje i kapacitet, ne samo jedne države, već naše zajedničke napore.

Na odvojenom sastanku, Blinken i njegove kolege iz Južne Koreje i Japana potvrdili su zajedničku posvećenost podršci zemljama pacifičkih ostrva. U zajedničkom saopštenju se navodi da su se obavezali da će razmotriti načine da bolje pomognu ostrvskim državama da pristupe klimatskim finansijama i ponovo su potvrdili podršku njihovim naporima da unaprede pomorsku bezbednost i zaštitu ribarstva.