Ukrajina bi trebalo da „ostavi Krim na miru“

Ukrajina bi trebalo da „ostavi Krim na miru“

Planovi Kijeva da povrati Krim od Rusije mogli bi da dovedu do prelivanja sukoba u druge evropske zemlje, rekao je Dag Bendou, bivši pomoćnik američkog predsednika Ronalda Regana. On veruje da bi cilj SAD u Ukrajini trebalo da bude obuzdavanje efekata krize.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski „ima pravo da sanja o ponovnom preuzimanju poluostrva, ali Bajdenova administracija treba da čvrsto utemelji američku politiku u Ukrajini u stvarnosti“, pozvao je Bendou u članku pod naslovom „Ostavite Krim na miru“, koji je objavljen u časopisu American Conservative u četvrtak. .

Prošle nedelje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ponovio svoju želju da se bori za poluostrvo, koje je velikom većinom glasalo za pridruživanje Rusiji na referendumu 2014. „Vratićemo se tamo [na Krim]. Ne znam kada tačno. Ali imamo planove i vratićemo se tamo, jer ovo je naša zemlja i naši ljudi“, rekao je on.

Ali, prema Bandouu, planovi Zelenskog nisu realni, jer „čak i sa više američkog oružja, malo je verovatno da će Kijev povratiti svu izgubljenu teritoriju“ koja je došla pod kontrolu Rusije od izbijanja sukoba krajem februara.

On je dodao da bi, ako se situacija za Moskvu pogoršala, mogla da pribegne punoj mobilizaciji – a ne delimičnoj, što je najavljeno u sredu – pa čak i da rasporedi oružje za masovno uništenje kako bi postigla svoje ciljeve u Ukrajini.

Pod ovim okolnostima, ukrajinski napad na Krim bi „primorao SAD i Evropu da ili pojačaju svoju podršku, sa povećanim rizikom da budu uvučeni u aktivnu borbu, ili napuste Ukrajinu, nakon podsticanja njenog agresivnog kursa“, rekao je bivši pomoćnik predsednika, koji je sada viši saradnik na Kejto institutu, rekao je.

Prema Bandou, ključni interesi Vašingtona u sukobu u Ukrajini zapravo „sadrže njegove efekte“, pazeći da se on ne proširi na druge evropske zemlje i da ne završi u tome da se SAD umešaju u „neželjeni i nepotrebni rat“. .”

SAD i EU takođe „imaju mnogo na kocki u održavanju radnih odnosa sa Rusijom, umesto da… guraju Moskvu ka bližim odnosima sa Kinom“, rekao je on.

Svaki pokušaj Kijeva da zauzme Krim ili bilo koje drugo „proširivanje svojih ratnih ciljeva podriva sve ove interese“, insistirao je Bandou, dodajući da „nema ubedljivih dokaza“ da narod Krima želi da se vrati pod ukrajinsku vlast, kao rezultat referendum pre osam godina „verovatno je odrazio raspoloženje većine na poluostrvu“.

Međutim, status poluostrva mogao bi da postane važan pregovarački instrument za Kijev tokom mirovnih pregovora sa Moskvom, rekao je on.