Svemirska stanica dobija 3 nova stanovnika

Svemirska stanica dobija 3 nova stanovnika

Međunarodna svemirska stanica dočekala je u sredu tri nova stanovnika nakon nesmetanog ruskog lansiranja, preneo je Asošijejted pres.

Kapsula Sojuz je raketirala u orbitu iz Kazahstana i, samo tri sata kasnije, zaustavila se na svemirskoj stanici. Amerikanac Frank Rubio prijavio se na šestomesečni boravak zajedno sa Rusima Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

Rubio, lekar i bivši vojni padobranac iz Majamija, dojahao je na Sojuz prema novom sporazumu o razmeni posade između dve zemlje. Sporazum je finalizovan u julu uprkos tenzijama oko rata Moskve u Ukrajini, što je znak nastavka Rusije i SAD. saradnja u svemiru.

U okviru ove razmene bez gotovine, ruska kosmonautkinja Ana Kikina će leteti SpaceKs-om do svemirske stanice sa Floride za manje od dve nedelje. NASA i Ruska svemirska agencija žele da nastave da razmenjuju ovakva mesta kako bi osigurale stalno prisustvo SAD i Rusije na svemirskoj stanici.

NASA-ini astronauti su rutinski lansirali ruske rakete Sojuz — za desetine miliona dolara po komadu — sve dok SpaceKs nije počeo da leti sa posade iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi 2020. Rus je poslednji put lansirao sa Floride pre 20 godina.

SpaceKs ima za cilj da lansira Kikinu zajedno sa jednim Japancem i dva Amerikanca već 3. oktobra.

Novopridošlice će zameniti astronaute koji tamo žive od ranog proleća; veličina posade će se na kraju vratiti na sedam.

Italijanska astronautkinja Samanta Kristoforeti rekla je da je pogled na lansiranje sa svemirske stanice bio „spektakularan“. Na Tviteru je objavila zapanjujuće fotografije svetlećeg uda Zemlje i cik-cak belog traga rakete.