Bajden upozorava Rusiju da ne anektira još ukrajinskih teritorija

Bajden upozorava Rusiju da ne anektira još ukrajinskih teritorija

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je „nepromišljenim“ najnovije ruske nuklearne pretnje i upozorio režim Vladimira Putina da ne održava lažne referendume i anektira nove ukrajinske teritorije, javlja dopisnik Ukrinforma iz Njujorka.

Bajden je ruske planove za održavanje „referenduma“ u okupiranim oblastima Ukrajine nazvao „lažiranjem“, napominjući da su oni imali za cilj aneksiju većeg dela ukrajinskih zemalja.

„Recimo jasno: stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija izvršila je invaziju na svog suseda, pokušala da izbriše suverenu državu sa mape. Rusija je besramno prekršila osnovne principe povelje Ujedinjenih nacija, ništa važnije od jasne zabrane zemljama da silom zauzmu teritoriju svog suseda“, rekao je predsednik Bajden u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

„Putinove sopstvene reči čine njegovu pravu svrhu nepogrešivom: neposredno pre nego što je izvršio invaziju, Putin je tvrdio, i citiram, „Ukrajinu je stvorila Rusija“ i nikada nije imala „pravu državnost““, rekao je Bajden. „Ovaj rat se odnosi na gašenje prava Ukrajine da postoji kao država, jasno i jednostavno.

„Ukrajina ima ista prava koja pripadaju svakoj suverenoj naciji. Bićemo solidarni sa Ukrajinom. Bićemo solidarni protiv agresije Rusije, tačka“, rekao je predsednik SAD.

Kako je ranije izvestio Ukrinform, sastanci na visokom nivou počeli su u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.