Nemačka nacionalizuje najvećeg uvoznika gasa u zemlji

Nemačka nacionalizuje najvećeg uvoznika gasa u zemlji

Nemačka vlada pristala je da nacionalizuje najveću kompaniju za uvoz gasa u zemlji Uniper, proširujući državnu intervenciju u industriji kako bi sprečila nestašicu energije koja je rezultat ruskog rata u Ukrajini. preneo je Asošijejted pres.

Dogovor sa Uniperom se zasniva na paketu za spasavanje dogovorenom u julu i podrazumeva povećanje kapitala od 8 milijardi evra (dolara) koje će vlada finansirati. Kao deo sporazuma, vlada će preuzeti većinski udeo u Uniperu, koji je do sada kontrolisao finski Fortum. Finska vlada ima najveći udeo u Fortumu.

Gubici Unipera su porasli jer je Rusija smanjila isporuke prirodnog gasa evropskim zemljama koje podržavaju Ukrajinu. Cene goriva koje je potrebno za grejanje domova, proizvodnju struje i fabrika električne energije su porasle, što je izazvalo strah od zatvaranja preduzeća, racionalizacije i recesije kako vreme postaje hladno.

Evropske zemlje su se borile da se suprotstave spirali cena i dale su prioritet obezbeđivanju svojih zaliha energije za zimu, uključujući i punjenje skladišta prirodnog gasa. Samo prošle nedelje, Nemačka je takođe preuzela kontrolu nad tri rafinerije nafte u ruskom vlasništvu pre nego što embargo na rusku naftu stupi na snagu sledeće godine.