Iran nagoveštava moguće nuklearne pregovore u UN

Iran nagoveštava moguće nuklearne pregovore u UN

Iran je rekao da će razmotriti sastanak na kojem bi se razgovaralo o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, nakon što su američki zvaničnici sugerisali da je sporazum još daleko uprkos dugim pregovorima preko evropskih posrednika.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani govorio je u ponedeljak o potencijalnom sastanku sa svetskim silama, rekavši da bi višednevni događaji u UN mogli pružiti priliku iranskim zvaničnicima da se sastanu sa drugim pregovaračima.

„Ali Bageri Kani, glavni nuklearni pregovarač, biće prisutan na… Generalnoj skupštini kao deo delegacije, ali ne postoji konkretan plan da se razgovara o nuklearnom sporazumu“, rekao je Kanaani, ali dodao „Međutim, ja ne isključuju mogućnost pregovora o nuklearnom sporazumu.

Iako je portparol ministarstva spoljnih poslova rekao da bilo kakvi direktni razgovori sa američkim zvaničnicima ne dolaze u obzir, on je sugerisao da bi razgovori sa evropskim posrednicima mogli da se održe na marginama Generalne skupštine UN, pošto su strani pregovarači nekoliko meseci prenosili predloge između Vašingtona i Teherana. Do sada ti razgovori nisu uspeli da dovedu do sporazuma.

Bivši američki predsednik Donald Tramp jednostrano se povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, ponovo uvodeći sve prethodne sankcije i kasnije uvodeći dodatne kazne. Iran je dugo tražio ukidanje sankcija, uslovljavajući svaki povratak nuklearnom paktu ukidanjem ekonomskih kazni, iako su druga pitanja – kao što je stavljanje na crnu listu elitnog Teherana Islamske revolucionarne garde (IRGC) – zakomplikovala diskusiju.

Prošle nedelje, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Iran fokusiran na „spoljna pitanja“ i optužio tu zemlju da je napravila „korak unazad“ u pregovorima, dodajući da je bilo kakav skoro timski sporazum „malo verovatan“. Sličan pesimizam se odrazio i na nedavne komentare drugih zvaničnika, a portparol Stejt departmenta Ned Prajs je u avgustu rekao da Iran postavlja „neprihvatljive zahteve“.

Međutim, uprkos tim optužbama, Kanaani je insistirao da njegova zemlja nikada nije napustila pregovarački sto i da je i dalje spremna da pronađe put nazad do sporazuma.

U intervjuu za CBS, emitovanom u nedelju, iranski predsednik Ebrahim Raisi ponovio je da je Teheran spreman da se vrati nuklearnom sporazumu sve dok Vašington ponudi dovoljne garancije da se neće ponovo povući iz sporazuma, rekavši: „Ako je to dobar dogovor i fer dogovor, bili bismo ozbiljni u postizanju sporazuma.”

Prvi dan opšte debate na visokom nivou u UN počeo je u utorak, kada su se svetski lideri bavili nizom pitanja, od bezbednosti hrane i sukoba u Ukrajini do klimatskih promena i ekonomskih problema.