Japanac se zapalio u znak protesta na sahrani bivšeg premijera

Japanac se zapalio u znak protesta na sahrani bivšeg premijera

TOKIO – Čovek se u sredu zapalio u blizini kancelarije japanskog premijera u očiglednom protestu zbog odluke vlade da održi državnu sahranu bivšem premijeru Šinzu Abeu, koji je ubijen ranije ove godine, preneo je Rojters.

Muškarac je prebačen u bolnicu sa opekotinama po celom telu, a povređen je i policajac koji je pokušao da ugasi plamen, prenose mediji.

U blizini je pronađeno pismo koje se protivi Abeovoj državnoj sahrani, dodaju mediji.

Abe, japanski premijer sa najdužim stažom, ubijen je iz vatrenog oružja na predizbornom mitingu 8. jula. Njegova državna sahrana zakazana je za 27. septembar, a trebalo bi da učestvuje oko 6.000 ljudi iz Japana i inostranstva.

Ali protivljenje ovom događaju raste zbog otkrića nakon što je Abe ubio veze između Liberalno-demokratske partije (LDP), čiji je bio moćan član, i kontroverzne Crkve ujedinjenja. Osumnjičeni za Abeovu smrt rekao je da je crkva bankrotirala njegovu majku i da je osećao da je bivši premijer to podržao.

Veze sa Crkvom ujedinjenja, osnovanom u Južnoj Koreji 1950-ih, prerasle su u veliki problem za aktuelnog premijera Fumija Kišidu i LDP otkako su se pojavile nakon Abeovog ubistva. LDP je ranije ovog meseca saopštio da je istraživanje pokazalo da je skoro polovina od 379 poslanika imala neki oblik interakcije sa crkvom.

Javno raspoloženje je bilo usko naklonjeno državnoj sahrani u vreme kada je najavljena, ubrzo nakon Abeove smrti, ali mišljenje se naglo promenilo.

Brojna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina Japanaca sada protivi ceremoniji, što je dovelo do opadanja Kišidine podrške. Anketa Mainichi Daili sprovedena tokom vikenda pokazala je da je njegova podrška 29%, što je šest procentnih poena manje u odnosu na kraj avgusta – nivo za koji analitičari kažu da otežava premijeru da ima dovoljno podrške da sprovede svoj plan.

Podrška LDP-u je pala za 6 poena na 23%, rekao je Mainichi.

Kišida je više puta branio svoju odluku, ali ogromna većina glasača i dalje nije ubeđena, takođe dovodeći u pitanje potrebu da se održi tako skupa ceremonija u vreme sve većeg ekonomskog bola za obične građane.

Najnovija vladina procena troškova je 1,65 milijardi jena (12 miliona dolara), što uključuje obezbeđenje i prijeme.