Zelenski: Najvažnija sankciona mera je proglašenje Rusije državnim sponzorom terorizma

Zelenski: Najvažnija sankciona mera je proglašenje Rusije državnim sponzorom terorizma

Zelenski je ovo rekao tokom onlajn razgovora sa 42. predsednikom Sjedinjenih Država, Bilom Klintonom.

„Iskren i produktivan onlajn razgovor sa 42. predsednikom Sjedinjenih Država, Bilom Klintonom, u okviru The Clinton Global Initiative. Primetio sam da su Sjedinjene Države pokazatelj demokratije za ceo civilizovani svet, sa kojim se porede druge zemlje. Zato je važno da oni ostanu lideri u podršci Ukrajini i vršenju pritiska na Rusiju“, rekao je ukrajinski predsednik.

Prema Zelenskom, to se odnosi i na pomoć u sektoru odbrane, označavajući Rusiju državom – sponzorom terorizma, sankcijama i podsticanjem drugih demokratskih država da pruže veću pomoć Ukrajini, uključujući snabdevanje neophodnim oružjem.

Zelenski je istakao da je najvažnija sankciona mera koja se mora primeniti na Rusiju da bude proglašena državom – sponzorom terorizma.

„Kada SAD priznaju Rusku Federaciju kao državnog sponzora terorizma, i druge evropske demokratije će podržati ovu inicijativu“, rekao je on.

On je takođe zahvalio predsedniku Bajdenu i američkom Kongresu na dvopartijskoj podršci Ukrajini.

Šef države je takođe pozvao SAD da ohrabre druge demokratske zemlje da pruže veću pomoć Ukrajini, posebno da obezbede neophodno oružje.

„Oni imaju artiljeriju koja nam je potrebna, odgovarajuće naoružanje. I ovde bi politički SAD mogle da izvrše pritisak“, primetio je Zelenski i dodao da se o ovom pitanju više puta razgovaralo sa kongresmenima, senatorima, kao i na nivou predsednika.