Banka Kanade: inflacija je i dalje previsoka, ali se kreće u pravom smeru

Banka Kanade: inflacija je i dalje previsoka, ali se kreće u pravom smeru

Banka Kanade je u utorak saopštila da je inflacija ostala „previsoka“ iako podaci pokazuju da pritisci na cene popuštaju sa vršnog nivoa, i obećala da će nastaviti da čini sve što je potrebno da se vrati na cilj.

Zamenik guvernera Paul Beaudri, u govoru studentima u Vaterlou, Ontario, takođe je rekao, dok su neki sugerisali da bi recesija mogla biti potrebna da bi se ukrotile rastuće cene, centralna banka veruje da bi mogla da smanji rizik od tvrdog sletanja tako što će jasno saopštiti svoje namere .

„U avgustu je inflacija iznosila 7%. Iako idemo u pravom smeru, to je još uvek previsoko“, rekao je Bodri u pripremljenim komentarima datim uoči govora.

„Nastavićemo da preduzimamo sve mere koje su neophodne da povratimo stabilnost cena za domaćinstva i preduzeća i da održimo poverenje Kanađana da možemo da ispunimo svoj mandat vraćanja inflacije na 2%“, dodao je kasnije.

Inflacija je ponovo usporila u avgustu, iako na 7,0% ostaje znatno iznad cilja. Tri ključne mere inflacije, koje se zajedno posmatraju kao bolji pokazatelj osnovnih pritisaka na cene, takođe su blago popustili.