Šef diplomatije EU poziva na nove sankcije Rusiji zbog „referenduma“

Šef diplomatije EU poziva na nove sankcije Rusiji zbog „referenduma“

Evropska unija i njene države članice nikada neće priznati rezultate pseudoreferenduma na okupiranim teritorijama Ukrajine, a Rusiji mogu biti uvedene dodatne sankcije.

Kako prenosi „Evropska istina“, ovo je u utorak izjavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Borel je „referendume“ nazvao „pokušajem Rusije da legitimiše svoju nelegalnu vojnu kontrolu sa ciljem nasilne promene granica Ukrajine, što je jasno kršenje Povelje UN i nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“.

„Evropska unija najoštrije osuđuje ove planirane nelegalne „referendume“, koji su u suprotnosti sa legitimnim i demokratski izabranim ukrajinskim vlastima, narušavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava. Rezultati takvih akcija biće nevažeći i neće biti priznata od EU i njenih država članica“, naglasio je on.

Šef diplomatije EU je naglasio da je Rusija zastrašivala i progonila stanovništvo teritorija koje je okupirala, ograničavala pristup internetu i masovnim medijima, kažnjavala za suprotstavljene stavove, pa se tamošnji pseudoreferendumi ne mogu nazvati „slobodnim izražavanjem volje naroda“. “

Rusija, njeno političko rukovodstvo i svi oni koji su umešani u ove „referendume“ i druga kršenja međunarodnog prava u Ukrajini biće pozvani na odgovornost, a biće razmotrene i dodatne restriktivne mere protiv Rusije“, uverio je Borel.

Kao što znate, okupatori planiraju da od 23. do 27. septembra održe pseudoreferendume o prisajedinjenju Rusiji zauzetih teritorija Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će Ukrajina, uprkos planovima Ruske Federacije da održi pseudoreferendume o aneksiji okupiranih ukrajinskih teritorija, nastaviti njihovo oslobađanje.

Održavanje „referenduma“ već su osudili EU, NATO, SAD i niz drugih zemalja.