Bela kuća: Pripreme za mobilizaciju pokazuju nesigurnost Rusije

Bela kuća: Pripreme za mobilizaciju pokazuju nesigurnost Rusije

Džejk Salivan, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, smatra da izveštaji o mogućoj mobilizaciji u Rusiji svedoče o poteškoćama sa kojima se ona suočila tokom rata u Ukrajini punog razmera, prenosi „Evropska istina“, Saliven je to rekao na brifingu u utorak.

„Kao i u slučaju pripremanja pseudoreferenduma, ovo je odraz ruskih teškoća u Ukrajini. On (Putin) može da pribegne delimičnoj mobilizaciji da bi naterao još više Rusa da učestvuju u brutalnom ratu u Ukrajini“, rekao je on.

Prema Salivenovim rečima, Rusiji je „potrebno više ljudi“, i to ne samo u Donbasu, gde nastavljaju ofanzivna dejstva, već i tamo gde pokušavaju da obuzdaju kontraofanzivu ukrajinskih trupa.

„Rusija grčevito traži nekoga da pošalje u rat. To su akcije zemlje koja nije sigurna u sebe, nije pokazala snagu – upravo suprotno. A SAD i naši saveznici i partneri u međunarodnoj zajednici će se suprotstaviti. ove očigledne napore Rusije i čvrsto podržavaju Ukrajinu i njen narod“, naglasio je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Salivan je takođe uveravao da SAD nikada neće priznati rusku aneksiju dela okupiranih teritorija Ukrajine i da će naterati Moskvu da plati cenu ako to pokuša.

Kako je saopšteno, poslanici Državne dume u utorak su jednoglasno usvojili u drugom i trećem čitanju nacrt zakona kojim se u Krivični zakonik uvode pojmovi kao što su „mobilizacija“, „vojno stanje“ i „ratno vreme“.

Evropska unija smatra da je ovo, kao i održavanje takozvanih „referenduma” na okupiranim ukrajinskim teritorijama, znak „nervoze” Kremlja zbog neuspeha na frontu.