SAD odbacuju planove Rusije da održi referendume u delovima Ukrajine

SAD odbacuju planove Rusije da održi referendume u delovima Ukrajine

Sjedinjene Države su odbacile planove za održavanje referenduma u ​​Ukrajini i nikada neće priznati bilo kakve ruske tvrdnje da pripoje delove Ukrajine, rekao je novinarima u utorak savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Salivan je rekao da Moskva možda preduzima korake da regrutuje trupe u tim oblastima nakon što je pretrpela velike gubitke na bojnom polju.

Saliven je referendume nazvao uvredom principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta. On je rekao da će predsednik Džo Bajden, u svom govoru u sredu na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, uputiti „odlučan ukor” Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine.

„Ako se ovo dogodi, Sjedinjene Države nikada neće priznati ruske pretenzije na bilo koje navodno aneksirane delove Ukrajine. Nikada nećemo priznati ovu teritoriju kao bilo šta drugo osim kao deo Ukrajine. Nedvosmisleno odbacujemo akcije Rusije“, rekao je Saliven novinarima.

Salivan je citirao javne izveštaje iz regiona kao dokaz da Rusija možda želi da privuče vojne regrute. On je rekao da Rusija trenutno „traži kadrove“ za borbu protiv Ukrajine.