Gasprom: Rusija zatvara veliki gasovod do Kine

Gasprom: Rusija zatvara veliki gasovod do Kine

Rusija je spremna da privremeno zaustavi rad glavnog gasovoda do Kine, saopštio je u utorak energetski gigant Gasprom.

Gasovod Snaga Sibira biće podvrgnut rutinskom održavanju od 22. do 29. septembra, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom preko njenog Telegram kanala. Trasa se zatvara za inspekciju dva puta godišnje, u proleće i na jesen, u skladu sa ugovorom između Gasproma i kineske energetske kompanije CNPC, objašnjava se u saopštenju.

Dve energetske kompanije potpisale su 30-godišnji ugovor o snabdevanju gasom preko Snage Sibira 2014. godine, pri čemu je sporazum vredan 400 milijardi dolara postao najveći Gaspromov posao ikada.

Isporuke duž 3.000 km (1.864 milje) prekograničnog gasovoda počele su 2019. Kapacitet takozvane istočne rute je 61 milijardu kubnih metara gasa godišnje.

Rusija i Kina planiraju još jednu veliku gasnu rutu, a Gasprom trenutno finalizuje detalje izgradnje za projekat Sojuz Vostok, rekao je Vladimir Putin prošle nedelje na samitu Šangajske organizacije za saradnju.

Sojuz Vostok, koji će prenositi prirodni gas u Kinu kroz Mongoliju, deo je većeg gasovoda Snaga Sibira 2. On će moći da doprema do 50 milijardi kubnih metara gasa u Kinu godišnje, navodi Gasprom.