Kineski uvoz uglja iz Rusije i Indonezije raste

Kineski uvoz uglja iz Rusije i Indonezije raste

SINGAPUR – Kineski uvoz uglja iz Rusije porastao je u avgustu, premašivši prošlomesečni nivo i dostigavši najviši nivo u najmanje pet godina, pošto su elektroprivrede najvećeg svetskog potrošača uglja tražile zalihe iz inostranstva kako bi zadovoljile rastuću potražnju u ekstremnim vrućinama vremenske prilike, prenosi Rojters.

Pristiglo ruskog uglja prošlog meseca dostiglo je 8,54 miliona tona, u odnosu na prethodni maksimum od 7,42 miliona tona u julu i 57 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazali su u utorak podaci Generalne uprave carina.

Mjesečna cifra bila je najveća od početka uporedive statistike 2017.

Uvoz iz Rusije je porastao poslednjih meseci pošto je Evropa obustavila kupovinu iz te zemlje nakon što je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, primoravajući ruski ugalj da se trguje sa velikim popustom.

Cene ruskog uglja su porasle pošto su i Kina i Indija pojačale kupovinu, kažu trgovci, ali su i dalje bile jeftinije od domaćeg uglja istog kvaliteta.

Ruski termalni ugalj sa 5.500 kcal na bazi isporuke u Kinu procenjen je na oko 155 dolara po toni krajem avgusta, u odnosu na oko 150 dolara po toni mesec dana ranije.

Kako su jaka suša i toplotni talas pogodili zapadnu i južnu Kinu od kraja jula, elektrane na ugalj su povećale proizvodnju da zadovolje rastuću potražnju za klimatizacijom i nedostatak snabdevanja iz hidroelektrana.

Takođe su povećali kupovinu termalnog uglja višeg kvaliteta, kao što je ruski ugalj, kako bi poboljšali efikasnost proizvodnje električne energije.

Kina je u avgustu donela 15,82 miliona tona prljavog goriva od svog najvećeg dobavljača Indonezije, što je 35% više u odnosu na jul, pokazuju podaci.

Ali to je ipak bilo manje od 17,3 miliona tona uvezenih u avgustu prošle godine.

Povećanje kupovine uglja iz Indonezije došlo je pošto su unosne cene podstakle komunalne kompanije da daju više porudžbina. U avgustu je indonežanski termalni ugalj od 3.800 kcal bio za oko 170 juana (24,26 dolara) po toni jeftiniji od kineskog uglja istog kvaliteta, a ugalj od 4.700 kcal bio je niži za 140 juana.

Očekuje se da će elektroprivrede povećati uvoz u oktobru kako bi popunile zalihe uoči početka grejne sezone u većem delu severne Kine sredinom novembra.

Međutim, kako se depresijacija renminbija nastavi, uvezeni ugalj će postati skuplji za kineske kupce i potencijalno će smanjiti potražnju.