UN: Postignut cilj za sprečavanje naftne katastrofe kod Jemena

UN: Postignut cilj za sprečavanje naftne katastrofe kod Jemena

VAŠINGTON – Ujedinjene nacije su u ponedeljak saopštile da su konačno postigle obećani cilj prikupljanja novca za uklanjanje milion barela nafte iz dugo nasukanog i zarđalog naftnog supertankera kod Jemena, približavajući se sprečavanju eksplozije ili curenja koji bi mogli da izazovu ekološka i ekonomska katastrofa, preneo je Aso[ijejted pres.

Ujedinjene nacije još moraju da ubede sve donatore da isplate obećanja za početak prve faze operacije hitnog uklanjanja od 75 miliona dolara, upozorio je Rasel Giki, portparol operacija UN u Jemenu.

Zarđali supertanker FSO Safer sadrži oko četiri puta više od procenjene količine nafte oslobođene u izlivu Ekkon Valdez 1989. koje je opustošilo obalu Aljaske. Kašnjenja u finansiranju i sedmogodišnji rat u Jemenu omeli su međunarodne napore da se počnu baviti prijetnjom, čineći Safer bauk prijeteće katastrofe na moru tokom jemenskog sukoba koji je u toku.

UN su predvodile multinacionalne napore da prikupe sredstva za bezbedno uklanjanje nafte. Američki izaslanik Jemena Tim Lenderking bio je među onima koji traže donacije. SAD su ovog leta navele pretnju da bi predstojeće zimske oluje mogle da probiju trup koji se raspada.

Lisje Šrajnemaher, holandska ministarka za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju, najavila je novu donaciju od 7,5 miliona dolara (7,5 miliona evra) od svoje vlade tokom putovanja u Jemen tokom vikenda.

„Sa ovim doprinosom sada smo dostigli iznos potreban za početak operacije spasavanja i možemo sprečiti da se dogodi ozbiljna katastrofa“, napisao je Šrajnemaher na Tviteru.

Holandija, SAD i Nemačka planiraju konferenciju za novinare u sredu na marginama Generalne skupštine UN kako bi objavile „uspešno finansiranje hitne operacije“ kako bi se neutralisala pretnja od Safera.

„Međutim, sada su UN-u potrebni donatori da pretvore obećanja u gotovinu kako bi posao mogao da počne što je pre moguće“, rekao je Giki, portparol Ujedinjenih nacija, koje koordinišu napore, u mejlu za Asošijeted pres.

Posle hitne operacije biće potrebno još 38 miliona dolara za dugoročno bezbedno skladištenje nafte, kažu Ujedinjene nacije.

Zarđali, zapušteni japanski tanker bio je usidren na svojoj lokaciji 6 kilometara (3,7 milja) od jemenske luke Ras Isa na zapadu Crvenog mora od 1980-ih, kada je prodat jemenskoj vladi.

Dokumenti do kojih je AP došao 2020. pokazuju da je morska voda ušla u motorni prostor napuštenog tankera, uzrokujući oštećenje cevi i povećavajući rizik od potonuća. Rđa je prekrila delove cisterne i inertni gas koji sprečava da rezervoari skupljaju zapaljive gasove je iscurio. Stručnjaci kažu da održavanje više nije moguće jer je šteta na brodu nepovratna.

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države i druge vlade, kao i Grinpis i druge međunarodne organizacije, dugo su upozoravale da bi veliko ispuštanje – ili eksplozija – moglo poremetiti globalni komercijalni transport kroz vitalne rute Bab el Mendeza i Sueckog kanala, uzrokujući neopisivu štetu na globalnu ekonomiju.

Veliko izlivanje bi takođe predstavljalo ekološku katastrofu, razarajući Crveno more i njegove obale. Stručnjaci ukazuju na potencijalnu štetu za turizam širom regiona. Lokalni uticaji mogli bi uništiti ribarsku industriju u osiromašenom Jemenu i potencijalno zatvoriti jemenske luke koje se koriste za humanitarnu pomoć za spasavanje života, kaže međunarodna zajednica.