Ruski zvaničnik kaže da bi civilni sateliti mogli biti „legitimni“ vojni ciljevi

Ruski zvaničnik kaže da bi civilni sateliti mogli biti „legitimni“ vojni ciljevi

Ruski diplomata je rekao da bi civilni sateliti mogli biti legitimne vojne mete u izjavi koja se čini da se odnosi na Starlink koji pruža širokopojasni pristup u Ukrajini. Civilni sateliti „mogu postati legitimna meta za odmazdu“, rekao je ruski zvaničnik u izjavi otvorenoj radnoj grupi Ujedinjenih nacija za smanjenje svemirskih pretnji.

Citat je iz nezvaničnog engleskog prevoda izjave od 12. septembra Konstantina Voroncova, šefa ruske delegacije u radnoj grupi Kancelarije Ujedinjenih nacija za pitanja razoružanja (UNODA). Prevod je dat sa izjavama drugih zemalja sa sednice na veb stranici sastanka UNODA.

Voroncunov: „Želimo da podvučemo izuzetno opasan trend koji prevazilazi bezopasnu upotrebu svemirskih tehnologija i koji je postao očigledan tokom događaja u Ukrajini. Naime, korišćenje od strane SAD i njihovih saveznika elemenata civilne, uključujući i komercijalne, infrastrukture u svemiru u vojne svrhe. Čini se da naše kolege ne shvataju da takve akcije zapravo predstavljaju indirektno učešće u vojnim sukobima. Kvazicivilna infrastruktura može postati legitimna meta za odmazdu.“

Odeljenje Starlink kompanije SpaceX poslalo je satelitske terminale u Ukrajinu nakon što je ruska invazija na zemlju poremetila širokopojasne mreže, a SAD su obezbedile sredstva za taj napor. Satelitski pristup internetu bio je koristan u vojnim operacijama Ukrajine protiv ruskih snaga.

Ruska novinska agencija Tass identifikovala je Voroncova u oktobru 2021. kao vršioca dužnosti zamenika direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova, ali on više nije na toj funkciji.

Izvršni direktor kompanije SpaceX Elon Musk upozorio je u martu na „veliku“ vjerovatnoću da će Rusija napasti opremu Starlink u Ukrajini, iako je mislio na korisničke terminale na zemlji, a ne na satelite u svemiru. Ruski sajber napad je bio u stanju da privremeno poremeti satelitsku uslugu koju je pružao Viasat kada je počeo rat.

Mask je kasnije izvestio da se Starlink opirao ruskom ometanju i hakerskim napadima. Tadašnji šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin kritikovao je Maska zbog pomoći Ukrajini.

Rusija je u novembru 2021. izvela testiranje protivsatelitskih raketa. „Posle toga, američki zvaničnici su osudili čin obaranja dvotonskog satelita na visini ispod 500 km, što je dovoljno visoko da će krhotine ostati u orbiti barem narednih pet do 10 godina i može ugroziti mnoga vredna dobra, uključujući Međunarodnu svemirsku stanicu“.

Današnji članak na Space.com o Voroncovljevoj primedbi navodi da je „Ruska izjava u UN OEVG o svemirskim pretnjama došla samo jedan dan nakon što su se još dve zemlje, Nemačka i Japan, obavezale da neće sprovoditi destruktivne anti-satelitske (ASAT) testove, pridruživši se horu zemalja uključujući Sjedinjene Države, Kanadu i Novi Zeland koje su se obavezale na smanjenje svemirskog otpada nakon ruskog testa u novembru 2021. koji je izazvao široku međunarodnu osudu. Rusija tek treba da se zavetuje.

Članak Space.com navodi da Starlink nije bio jedini satelitski operater koji pruža važne usluge kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine. „Pored Starlinka, komercijalne kompanije za satelitske snimke kao što su Planet, Makar i BlackSki davale su ključne obaveštajne podatke tako što su slikali sukob odozgo i javno ih delili, igrajući neočekivano važnu ulogu tokom ruske invazije“, navodi se u članku.