Mali švedski proizvođač automobila deceniju ispred ostatka industrije

Mali švedski proizvođač automobila deceniju ispred ostatka industrije

Bilo bi mešanje reklamnih kampanja ako ne i metafora reći da Šveđani drugačije razmišljaju o dizajnu, ali mislim da ima nešto u tome: Saab je bio slavno levo polje, čak i do mesta gde je locirao prekidač za paljenje; Volvo pažljivo korača sopstvenim putem sa bezbednošću pre svega na umu, ali sa oštrim modernim dizajnom. A tu je i Koenigsegg.

Smeštena u bivšoj bazi švedskih lovaca, ova kompanija probija sopstvenu brazdu kroz automobilske superlative: superautomobile, hiperautomobile, a sada megaautomobile. Ali uvek na svoj način – kako drugačije objasniti trocilindrični motor sa pneumatskim aktuatorima umesto bregastih vratila, V8 bez zamajca ili menjač sa sedam kvačila koji je i devetostepeni automatski, ali i šestostepeni manuelni, sa kvačilom pedal ne manje?

Na ovogodišnjoj Nedelji automobila u Montereju, malo ko je tako blizu automobilskoj licenci kao istoimeni osnivač kompanije Kristijan fon Kenigseg. Štand kompanije na jednom kraju The Kuail-a bio je među najposećenijim tokom celog dana, dok su se mladi TikTokeri u svojim najboljim odelima takmičili za njegovu pažnju, ili možda samo još jedan pogled na njegovu najnoviju kreaciju, CC850. Deo poklon za 50. rođendan sebi, deo proslave ulaska kompanije u treću deceniju, to je novi pogled na Koenigsegg-ovu prvu ponudu, CC8S.

Međutim, inovativni dizajn seže daleko od stila automobila. Kao prvo, svi su morali da budu legalni. „Na ranim automobilima, CC8S, patentirali smo rešenja za katalizator. Takođe rešenja sa dva kompresora sa ventilima za napajanje i stvarima za bolji odziv i manje buke. I zapravo, mogućnost da homologiramo tako moćan automobil zahtevala su posebna rešenja. „Pre nekoliko godina patentirali smo novo rešenje za katalizator koji se integriše u otpadni otvor tako da nemamo preveliki povratni pritisak. Mislim, ovo su neka vrsta skrivenih dragulja koji nam omogućavaju da imamo veću snagu od drugih sličnih automobila. priroda“, objasnio je fon Kenigseg. Oštra izlazna snaga je stvar Koenigsegg-a — 2002. godine CC8S je imao 655 KS (488 kW), današnji CC850 generiše dvostruko više ako ga napojite E85 benzinom.

Ranije ove godine otkrio je novi elektromotor u kući za koji kaže da „pregleda osnove magnetizma, materijala, hlađenja i pakovanja umesto da prati normu“, mešajući aspekte i aksijalnog fluksa i radijalnih elektromotora. I to je bilo samo nekoliko nedelja nakon što je debitovao novi in-house inverter od 750 kW od silicijum karbida. A tu je i šestostepeni manuelni/devetostepeni automatski menjač u CC850, zajedno sa mjenjačem i pedalom kvačila. I sedam kvačila. (Za odlično i detaljno objašnjenje o tome kako to funkcioniše, toplo preporučujem ovaj video sa objašnjenjem inženjeringa.) „Razlog zašto možemo da radimo ovu vrstu divljih mehaničkih stvari i stvari visokog napona je da kontrolišemo našu elektronsku platformu iz temelja. Dizajniramo štampane ploče, dizajniramo softver punog steka, imamo sopstveni OTA i mi uradite to po celom automobilu. To znači da dolazimo do ideje koja izgleda zanimljivo. Ne blokiraju nas spoljni dobavljači koji imaju različite strategije ili različite interese ili druge prioritete; možemo sami da kontrolišemo ceo univerzum. Dakle, i onda mogu da kontrolišem Koenigsega i mogu da budem glup koliko hoću sa tim“, rekao je sa osmehom.