Zelenski je najavio svoj govor na Generalnoj skupštini UN

Zelenski je najavio svoj govor na Generalnoj skupštini UN

Predsednik Volodimir Zelenski obratiće se u utorak Generalnoj skupštini UN u okviru nedelje na visokom nivou, prenosi „Evropska istina“, Zelenski je to rekao u večernjoj video poruci u ponedeljak.

„Sutra će biti veoma važan dan – pripremamo govor na Generalnoj skupštini UN. Biće važnih signala iz naše zemlje“, rekao je šef države.

On je dodao da će učestvovati i na samitu o bezbednosti hrane i onlajn sastancima sa američkim partnerima i investitorima.

Generalna skupština UN usvojila je prošlog petka rezoluciju koja dozvoljava Vladimiru Zelenskom da učestvuje u nedelji na visokom nivou na daljinu.

Rusija se tome usprotivila, nazvavši žalbu ukrajinskog predsednika na daljinu „kršenjem procedure“.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je Rusija pokušala da spreči daljinsko učešće Zelenskog u telima UN.

77. zasedanje Generalne skupštine UN otvoreno je 13. septembra. Njen glavni događaj biće nedelja na visokom nivou (20-26. septembar), u kojoj će učestvovati najviši predstavnici država članica UN – predsednici, šefovi vlada i ministri spoljnih poslova.

Kako je saopšteno, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba boraviće od 19. do 23. septembra u radnoj poseti SAD radi učešća na 77. zasedanju Generalne skupštine UN.