Litvanija razmatra zabranu ulaska građanima Belorusije

Litvanija razmatra zabranu ulaska građanima Belorusije

Ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotaite rekla je da nakon što su od ponedeljka baltičke zemlje i Poljska prestale da puštaju Ruse sa turističkim šengenskim vizama, takva odluka se razmatra za građane Belorusije, izveštava list Kauno diena, piše „Evropska istina“.

„Ovo pitanje se razmatra, razgovara se i verovatno će se doneti neka odluka u jednom ili drugom trenutku. Jasno vidim da i beloruski režim učestvuje u neprijateljstvima, vršeći hibridni napad koristeći ilegalne migrante protiv Litvanije. Smatram da postoje veoma, veoma ozbiljni argumenti za uključivanje i građana Belorusije u ovu odluku“, rekao je ministar tokom posete litvanskoj granici sa Belorusijom u ponedeljak.

Prema njenim rečima, reč je o sporazumima „na regionalnom, pa i evropskom nivou”.

„Ovo je moj lični stav, principijelan je, ali, kao što razumete, potrebno je pronaći regionalni konsenzus i onda preduzeti te mere kako bi bile efikasne“, rekao je Bilotaite.

Šef granične službe Litvanije Rustam Ljubajev rekao je da od ponoći do 9 sati u Litvaniju nije pušteno 11 državljana Rusije. „Većina njih je pokušala da dođe do Litvanije preko kontrolnog punkta Kibartaj. Drugi su pokušali da pređu belorusko-litvansku granicu“, rekao je on. Prema njegovim rečima, letonske kolege su ujutru rekle da nisu imali nijedan sličan slučaj.

Kako je saopšteno, 19. septembra je stupila na snagu zabrana ulaska ruskih državljana sa šengenskim vizama u Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Poljsku.

Podsećamo, EU trenutno ne uvodi opštu zabranu turističkih putovanja Rusa, jer se tome usprotivio niz zemalja, uključujući i Mađarsku.

Međutim, 12. septembra je stupila na snagu odluka Saveta EU da suspenduje sporazum o viznim olakšicama sa Ruskom Federacijom. Proces dobijanja viza u zemlje EU za Ruse je postao mnogo duži i skuplji.

Ranije je „Evropska istina” detaljno objasnila šta će promeniti odluku EU o vizama za Ruse i zašto ne bi trebalo da zadovolji Ukrajinu.