Šefici Ministarstva spoljnih poslova Slovenije preti ostavka zbog mešanja u izbore

Šefici Ministarstva spoljnih poslova Slovenije preti ostavka zbog mešanja u izbore

Opoziciona Slovenačka demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše sprema se da pokrene proceduru za ostavku ministarke spoljnih poslova Tanje Fajon zbog navodne zloupotrebe sistema diplomatske komunikacije, prenosi RTV Slovenija, piše „Evropska pravda“.

U Sloveniji 10 poslanika može da iznese na raspravu pitanje o radu jednog ministra ili vlade, što, ako ga usvoji parlamentarna većina, može dovesti do njegove ostavke. Očekuje se da će Slovenačka demokratska stranka sledeće nedelje pokrenuti interpelaciju – ovakvu raspravu o Fajon.

Razlog je situacija oko Nataše Pirz Musar, kandidata za predsedničke izbore koji će se održati u oktobru. Ministarstvo unutrašnjih poslova, na inicijativu Musarovog izbornog štaba, zatražilo je od diplomatsko-konzularnih predstavništava da na vidnom mestu objave adresu na koju birači mogu da polažu potpise za njenu kandidaturu na predsedničkim izborima.

To je rutinska procedura, ali je osramotila neke predsedničke kandidate, koji veruju da ih ponašanje ministarstva stavlja u nepovoljan položaj.

U vezi sa „zloupotrebom diplomatske mreže za selektivno prikupljanje potpisa za podnošenje predsedničkih kandidata“, Slovenačka demokratska stranka priprema interpelaciju protiv šefa Ministarstva spoljnih poslova. Tanja Fajon još nije odgovorila na izveštaje o ovome, ali je njena Socijaldemokratska partija uverila da će odgovoriti čim bude pokrenut postupak.

Pročitajte i Fajonov intervju za „EP”: „Znam da Ukrajina mora da pobedi, ali optimističan scenario je da rat prestane.