Kineskim delegacijama dozvoljeno da prisustvuju oproštaju od Elizabete II

Kineskim delegacijama dozvoljeno da prisustvuju oproštaju od Elizabete II

Čelnici parlamenta Velike Britanije ipak su dozvolili kineskoj delegaciji da poseti Vestminster hol u Londonu, gde se održava ceremonija ispraćaja od kraljice Elizabete Druge, piše Politiko.

Potpredsednik Vang Ćišan i još tri zvaničnika kineske vlade pozvani su u Vestminster hol u nedelju popodne.

U četvrtak je objavljeno da je predsednica Donjeg doma Lindzi Gojl odbila zahtev zvaničnika kineske vlade da prisustvuju ceremoniji zbog sankcija Pekinga protiv sedam britanskih parlamentaraca.

Kineskom ambasadoru u Ujedinjenom Kraljevstvu Dženg Zeguangu prošle godine je zabranjen pristup parlamentu zbog sankcija koje je Kina uvela poslanicima i njihovim kolegama, koje je optužila za širenje „laži i dezinformacija“ o kršenju ljudskih prava u Sinđangu.

Pristup Vestminster holu nije isključiva jurisdikcija predsedavajućeg Donjeg doma, već ga obavljaju i predsednik Doma lordova Džon MekFol i lord Čemberlen, koga imenuje monarh. U subotu su parlamentarne vlasti saopštile da će kineska delegacija biti primljena na ceremoniju.

Zabrana ulaska kineskog ambasadora u parlament ostaje na snazi.

Podsetimo, sahrana Elizabete Druge biće 19. septembra. Na svečanosti se očekuje oko 2.000 ljudi.

U nedelju su premijer Ukrajine Denis Šmihal i prva dama Olena Zelenska odali počast kraljici Elizabeti II u Vestminster holu.

Kineskoj delegaciji zabranjen ulazak u Vestminster