Cene nafte rastu na slabom dolaru, zabrinutost za snabdevanje

Cene nafte rastu na slabom dolaru, zabrinutost za snabdevanje

SINGAPUR – Cene nafte su porasle tokom rane azijske trgovine u ponedeljak pošto su slabiji dolar i zabrinutost za snabdevanje uoči embarga Evropske unije na rusku naftu u decembru umanjili strahove od globalne recesije koja bi mogla da umanji potražnju za gorivom, preneo je Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 1,15 dolara, ili 1,3%, na 92,50 dolara po barelu do 0049 GMT, nakon što su u petak porasli za 0,5%. Američka nafta Vest Tekas Intermediate koštala je 86,16 dolara po barelu, što je povećanje od 1,05 dolara ili 1,2%. Prvomesečni ugovor ističe u utorak.

Oba ugovora, koja su prošle nedelje pala za više od 1% zbog zabrinutosti da bi još jedno povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi moglo da uspori globalni rast, bila su podržana slabijim dolarom koji je dostigao višegodišnji maksimum. Slabiji američki dolar čini robu denominiranu u dolarima jeftinijom za vlasnike drugih valuta.

U Kini, ublažavanje ograničenja COVID-19 u Čengduu, gradu na jugozapadu sa više od 21 miliona ljudi, ublažilo je zabrinutost oko potražnje kod drugog potrošača energije u svetu. Kineski izvoz benzina i dizela se takođe oporavio, ublažavajući visoke lokalne zalihe, nakon što je Peking izdao nove kvote.

Uprkos pitanjima o budućnosti svetske ekonomije, izvršni direktor Kuvait Petroleum Corporation (KPC) rekao je u nedelju da njeni kupci i dalje zahtevaju iste količine bez promena.

Zalivska država trenutno proizvodi više od 2,8 miliona barela nafte dnevno u skladu sa svojom kvotom OPEK-a.

Na drugim mestima, operacije utovara i izvoza nafte sa iračkog naftnog terminala u Basri u subotu su se vratile na svoje normalne stope, saopštila je naftna kompanija Basrah, dan nakon što je obustavljena zbog izlivanja koje je sada obuzdano.

U Nigeriji, Shell-ov brod za skladištenje duboke vode i istovar Bonga od 200.000 barela dnevno planirano je za održavanje u oktobru, rekao je portparol u nedelju.

Signalizirajući više zaliha iz Sjedinjenih Država, američke energetske kompanije su prošle sedmice dodale platforme za naftu i prirodni gas po prvi put u tri sedmice.

Broj bušotina za naftu i gas, rani pokazatelj buduće proizvodnje, porastao je četiri na 763 u sedmici do 16. septembra, što je najviše od avgusta, saopštila je u petak kompanija za energetske usluge Baker Hughes Co.