SAD ciljaju kineski tehnološki sektor

SAD ciljaju kineski tehnološki sektor

Američka vlada planira sledećeg meseca da pooštri ograničenja na isporuku poluprovodnika koji se koriste za veštačku inteligenciju, zajedno sa alatima za proizvodnju čipova, u Kinu, preneo je Rojters ove nedelje, pozivajući se na svoje izvore.

Ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem rekli su za novinsku kuću da Ministarstvo trgovine namerava da objavi nove propise zasnovane na ograničenjima koja su ranije ove godine preneta pismima trima američkim kompanijama – OVK, Lam Research i Applied Materials. Plan za nova pravila nije ranije objavljen, napominju.

Prema izveštaju, pisma, koja su kompanije javno priznale, zabranjuju im da izvoze opremu za proizvodnju čipova u kineske fabrike koje proizvode napredne poluprovodnike sa procesima ispod 14 nanometara osim ako prodavci ne dobiju dozvole od američkog Ministarstva trgovine.

Pravila bi, kako se izveštava, takođe kodifikovala ograničenja u pismima Ministarstva trgovine koja su poslata Nvidia Corp i Advanced Micro Devices prošlog meseca, nalažući im da zaustave isporuke nekoliko računarskih čipova sa veštačkom inteligencijom u Kinu ukoliko ne dobiju licence.

Propisi bi potencijalno mogli da se primenjuju na kompanije koje pokušavaju da izazovu dominaciju Nvidije i AMD-a u čipovima veštačke inteligencije, ističe se u izveštaju.

„Strategija je da se uguši Kina i oni su otkrili da je čips tačka gušenja. Oni ne mogu da naprave ove stvari, ne mogu da naprave opremu za proizvodnju“, rekao je za Rojters Džim Luis, stručnjak za tehnologiju u Centru za strateške i međunarodne studije, dodajući: „To će se promeniti“.

Dve najveće svetske ekonomije, SAD i Kina, utrkuju se da dominiraju u ključnim tehnologijama, uključujući poluprovodnike. Kina značajno zaostaje za Sjedinjenim Državama u razvoju čipova, a njen najveći proizvođač čipova SMIC ima za cilj da se odvikne od strane tehnologije.