Podoljak: Sastanak Zelenskog i Putina za sada nema smisla

Podoljak: Sastanak Zelenskog i Putina za sada nema smisla

Pregovarački proces i sastanak dva predsednika za sada nemaju smisla“, rekao je Podoljak za onlajn medij „Ukrajinska pravda“.

„Prvo, Ruska Federacija i dalje veruje da ima dovoljno resursa da donese neke rezultate. Drugo, svaki današnji sastanak je samo tradicionalna ruska igra: uspostaviti status kvo, izvoditi ‘prevarne plesove iz Minska’, započeti nova faza eskalacije. To je samo operativna pauza. I treće, Rusija mora da odgovara za zločine velikih razmera i ne sme da se krije iza nekažnjivosti. Dakle, rat mora da dođe do jedinog mogućeg kraja. Nema drugog načina.“

Zbog toga, napomenuo je Podoljak, bilateralni sastanak sada nije na dnevnom redu. „Štaviše, uopšte nas ne zanimaju sastanci radi sastanaka ili istog banalnog ruskog pregovaračkog ‘scenarija’. Interesuju nas oslobađanje okupiranih teritorija, značajni taktički porazi Ruske Federacije, obavezni veliki pravni procesi. Sve ostalo je derivat“, rekao je on.

Istovremeno, savetnik šefa kabineta predsednika je naglasio da je sastanak predsednika moguć ako mu prethodi potpuno povlačenje ruskih trupa, a razgovor će biti usmeren na „razgovor o posleratnom životu, uključujući obim reparacija, nadoknada štete i izručenje zločinaca“.

Kako je izvestio Ukrinform, Putin je tokom regionalnog samita u Uzbekistanu Šangajska organizacija za saradnju i Ugovor o kolektivnoj bezbednosti u petak obećao da će nastaviti napad na Ukrajinu i upozorio da bi Moskva mogla da pojača napade na ukrajinsku infrastrukturu ako ukrajinske trupe pogode mete u Rusiji Putin izjavio da je „oslobođenje“ celog istočnog Donbasa glavni vojni cilj Rusije i da ne vidi potrebu da ga revidira.

Prema pisanju medija, Putin je na konferenciji za novinare posle posete Uzbekistanu rekao da Zelenski nema želju da se sastaje sa njim.