Britanija: Rusija bi mogla da pojača napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini

Britanija: Rusija bi mogla da pojača napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini

Rusija je proširila svoje udare na civilnu infrastrukturu u Ukrajini u protekloj sedmici i verovatno će dodatno proširiti domet cilja, saopštila je Britanija u nedelju, dok su Ukrajinci koji su se vraćali na teritoriju koju su napustile ruske snage pokušali da naći njihove mrtve.

U ruskim napadima u Donjeckoj oblasti tokom proteklog dana poginulo je pet civila, dok je u Nikopolju ruskim udarima oštećeno nekoliko desetina višespratnica i privatnih objekata, gasovoda i dalekovoda, saopštili su u nedelju guverneri tih regiona.

U subotu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da su istražitelji otkrili nove dokaze o mučenju korišćenim protiv nekih vojnika sahranjenih u blizini Izijuma, jednog od više od 20 gradova koji su ponovo zauzeti u severoistočnoj oblasti Harkova nakon munjevitog napredovanja ukrajinskih snaga ranije ovog meseca.

Zelenski je u video obraćanju rekao da su vlasti pronašle masovnu grobnicu u kojoj se nalaze tela 17 vojnika u Izijumu, od kojih su neki, kako je rekao, imali tragove mučenja.

Stanovnici Izijuma tragaju za mrtvim rođacima na šumskoj grobnici otkrivenoj prošle nedelje i gde su radnici hitne pomoći počeli da ekshumiraju tela. Uzroci smrti onih na mestu grobnice još nisu utvrđeni, iako stanovnici kažu da su neki poginuli u vazdušnom napadu.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su prošle nedelje da su pronašli 440 tela u šumama u blizini Izijuma. Rekli su da su većina poginulih bili civili i da to mesto dokazuje da su ratne zločine počinili ruski osvajači koji su mesecima okupirali to područje.

Oleksandr Ilijenkov, šef tužilaštva za oblast Harkov, rekao je Rojtersu na mestu u petak: „Jedno od tela (pronađenih) ima dokaze o šari ligature i konopcu oko vrata, vezanih ruku,” dodajući da postoji bili su znaci uzroka nasilne smrti za druga tela, ali bi oni bili podvrgnuti forenzičkom pregledu.

Valerij Marčenko, gradonačelnik Izijuma, rekao je u nedelju državnoj televiziji da je „ekshumacija u toku, grobovi se otkopavaju i da se svi ostaci transportuju u Harkov“.

On je dodao da će se „radovi nastaviti još dve nedelje, ima mnogo sahranjivanja. Još nisu pronađene nove, ali službe traže moguće sahrane”.

Moskva redovno poriče da je činila zločine u ratu ili namerno napadala civile. Kremlj nije javno komentarisao otkriće grobova.

Šef proruske administracije koja je napustila to područje ranije ovog meseca optužila je Ukrajince da su organizovali zločine u Izijumu. „Nisam čuo ništa o sahranama“, rekao je Vitalij Gančev za državnu televiziju Rusija-24.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije odgovorio na optužbe, ali je u petak odbacio brzu kontraofanzivu Ukrajine, ocenivši invaziju Rusije kao neophodan korak da spreči, kako je rekao, zapadnu zaveru da razbije Rusiju.

U obaveštajnom ažuriranju na Tviteru, britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je Rusija lansirala nekoliko hiljada raketa dugog dometa na Ukrajinu od početka invazije.

„Međutim, u poslednjih sedam dana Rusija je povećala ciljanje civilne infrastrukture čak i tamo gde verovatno ne primećuje neposredan efekat“, navodi ministarstvo u tvitu.

Udari su pogodili mete uključujući električnu mrežu i branu, dodaje se.

„Dok se suočava sa preprekama na linijama fronta, Rusija je verovatno proširila lokacije na koje je spremna da udari u pokušaju da direktno podri moral ukrajinskog naroda i vlade“, saopštilo je ministarstvo.

Putin je rekao da bi Moskva reagovala snažnije ako bi njene trupe bile pod dodatnim pritiskom, izazivajući zabrinutost da bi u nekom trenutku mogao da upotrebi nekonvencionalna sredstva poput malog nuklearnog ili hemijskog oružja.

Američki predsednik Džo Bajden, upitan šta bi rekao Putinu ako razmišlja o upotrebi takvog oružja, odgovorio je: „Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promenilo lice rata za razliku od bilo čega od Drugog svetskog rata“. On je to dao u intervjuu za CBS program „60 minuta“, čiji je snimak objavio CBS u subotu.

Neki vojni analitičari kažu da bi Rusija takođe mogla da napravi nuklearni incident u ruskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj evropskoj.

Rusija i Ukrajina su jedna drugu okrivile za granatiranje oko elektrane koje je oštetilo zgrade i prekinulo dalekovode potrebne da bi se ono rashlađivalo i bezbedno.

Jedan od četiri glavna dalekovoda elektrane je popravljen i ponovo snabdeva elektranu električnom energijom iz ukrajinske mreže, saopštila je u subotu nuklearna organizacija Ujedinjenih nacija.

Ukrajina je takođe pokrenula veliku ofanzivu kako bi povratila teritoriju na jugu, gde se nada da će uhvatiti hiljade ruskih vojnika odsečenih od snabdevanja na zapadnoj obali reke Dnjepar, i ponovo zauzeti Herson. Herson je jedini veliki ukrajinski grad koji je Rusija zauzela netaknut od početka rata.