Cena uranijuma raste zbog krize u snabdevanju električnom energijom

Cena uranijuma raste zbog krize u snabdevanju električnom energijom

Cene uranijuma porasle su na najviši nivo u poslednjoj deceniji, odražavajući optimizam investitora u odnosu na izglede za potražnju za nuklearnim gorivom dok energetska kriza nastavlja da besni širom Evrope, izvestio je ove nedelje FT.

Prema firmi za istraživanje i analizu tržišta nuklearnog goriva UkC, kako navode mediji, fjučersima uranijuma se poslednji put trgovalo na ovim nivoima pre 10 godina, ne obazirući se na oštar skok izazvan početkom ruske vojne operacije u Ukrajini i naknadnim sankcijama koje je Moskvi uvela od strane Zapadne zemlje kao odgovor.

Cena žutog kolača, praha koncentrata uranijuma dobijenog iz rastvora luženja u međufazi u preradi uranijumskih ruda, porasla je 7% na više od 50 dolara po funti. Analitičari Bank of America očekuju da će cena skočiti na 70 dolara po funti već sledeće godine.

Porast se pripisuje poslednjem povećanju potražnje za robom širom Evrope, gde se energetska kriza produbljuje, kao i poboljšanju raspoloženja prema gorivu za podele u drugim regionima, kao što su Japan, američka država Kalifornija i Nemačka.

„Nemačka i Kalifornija su bile dve najnegativnije jurisdikcije u svetu u pogledu nuklearne energije, i obe se pojavljuju. Rekao bih da bi se pakao smrznuo pre nego što bi se to dogodilo“, rekao je Per Jander, direktor za nuklearne i obnovljive izvore u VMC Energi, trgovac robom, kako citira FT. „To će odmah uticati na tržište.“

Prema analitičarima, tržište je i dalje podložno potencijalnom smanjenju isporuke uranijuma iz Rusije pogođene sankcijama. Iako nacija čini samo 5% svetske proizvodnje uranijuma, ona je odgovorna za više od dve petine aktivnog svetskog kapaciteta za obogaćivanje, prema podacima Berenberga.

„Uklanjanje Rusije iz globalnog lanca nuklearnog goriva ima potencijal da bude izvor poremećaja i volatilnosti cena“, rekli su analitičari Berenberga u izveštaju koji su videli mediji.