Oluja koja pogađa zapadnu Aljasku izaziva poplave

Oluja koja pogađa zapadnu Aljasku izaziva poplave

ANKORIŽ – Snažna oluja koja je u subotu putovala na sever kroz Beringov moreuz izazvala je jake poplave u nekoliko priobalnih zajednica na zapadu Aljaske, preneo je Asošijejted pres.

Snaga vode pomerila je neke domove sa temelja, a jedna kuća u Nomu je plutala niz reku dok se nije uhvatila za most.

Oluja je ono što ostaje od tajfuna Merbok, oluje koja takođe utiče na vremenske prilike čak i u Kaliforniji, gde su se očekivali jaki vetrovi i retka kiša kasnog leta.

Na Aljasci nema izveštaja o povređenima ili smrtnim slučajevima u oluji, rekao je Džeremi Zidek, portparol Odeljenja za unutrašnju bezbednost i upravljanje vanrednim situacijama Aljaske. Zvaničnici su upozorili zajednice da bi na nekim mestima mogle da budu najgore poplave u poslednjih 50 godina i da bi moglo da prođe i do 14 sati da se voda povuče.

Guverner Mike Dunleavi je u subotu izdao deklaraciju o katastrofi za pogođene zajednice.

Među najteže pogođenim je bio Golovin, gde se većina od oko 170 stanovnika sela sklonila u školu ili u tri zgrade na brdu. Vetar u ovoj oblasti bio je na udaru preko 95 km/h, a nivo vode je bio 3,35 metara iznad normalne linije plime i očekivalo se da će porasti još 61 centimetar u subotu pre vrha.

„Većina donjeg dela zajednice je preplavljena strukturama i zgradama koje su poplavljene“, rekao je Ed Plumb, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Ferbanksu.

Klarabel Luis, upravnik plemenske vlade, zajednice Eskima Činik, bila je među onima koji su potražili utočište na brdu sa pogledom na Golovin. Ona i drugi su se borili protiv oluje u plemenskoj kancelariji nakon što su obezbedili stvari u svojim domovima od vetrova i pomogli svojim komšijama da učine isto.

„Vjetrovi su zavijali; bilo je bučno“, rekla je ona.

Luis nikada nije doživela ovakvu oluju za 20 godina koliko je živela u Golovinu.

„Imali smo poplave u prošlosti nekoliko puta, ali nikada nisu bile ovako teške“, rekla je ona. „Nikada nismo pomerali domove iz temelja.

Takođe je bilo izveštaja o poplavama u zalivu Huper, Sent Majkl, Unalaklitu i Šaktuliku, gde su se talasi razbili preko nasipa ispred zajednice, rekao je Plumb.

On je rekao da će oluja u subotu proći kroz Beringov moreuz, a zatim krenuti u Čukotsko more.

„A onda će se nekako parkirati i oslabiti zapadno od Point Hopea“, rekao je o zajednici na severozapadnoj obali Aljaske.

On je rekao da će visoka voda u severnoj blizini Beringovog mora biti do subote uveče pre nego što počne da jenjava do nedelje. Povećanje nivoa vode severnije, u oblastima Čukotskog mora i Kocebue Sounda, nastaviće se do nedelje.

U severnoj Kaliforniji, tokom noći u subotu i nedelju ujutru prognozirani su udari vetra do 40 milja na sat (64 km/h) duž obalnih područja od okruga Sonoma do Santa Kruza i na višim nadmorskim visinama u Sijera Nevadi, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Vetar te jačine može da obori grane i drveće izloženo suši i izazove probleme sa nestankom struje, rekao je meteorolog meteorološke službe Rajan Volbrun.

Očekuje se da će oluje početi u nedelju ujutru i baciti do 7,6 centimetara kiše u priobalnim oblastima okruga Sonoma i nešto manje dok se kiše kreću ka jugu ka oblasti San Franciska i planinama Santa Kruz, rekao je Valbrun.

„Ovo je prilično značajna kiša za ovo rano u sezoni“, rekao je on, dodajući da se predviđa da će oluje potrajati najmanje do ponedeljka i da će putovanje na posao biti mokro sa klizavim putevima.

U podnožju Sijera Nevade severoistočno od glavnog grada države Sakramento, vatrogasne ekipe se bore protiv onoga što je ove godine postao najveći požar u toj državi do sada. Iako je kiša bila potrebna, vetrovi su zabrinjavali ekipe koje se bore protiv požara od komaraca, koji je od subote ujutru bio suzbijen sa 21%.

„Vetrovi će definitivno izazvati neuobičajeno ponašanje vatre“ koje bi moglo da zapali nova žarišta, rekao je portparol Cal Fire Skot Meklin, ali kiše će doneti dobrodošlu vlagu. „Kiša neće ugasiti vatru, ali će pomoći.“