Ukrajina traži da se Rusiji zabrani učešće na Evropskom prvenstvu

Ukrajina traži da se Rusiji zabrani učešće na Evropskom prvenstvu

Fudbalske vlasti Ukrajine zatražile su da Rusija bude isključena iz žreba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Kvalifikacione grupe za takmičenje biće određene na svečanosti u Nemačkoj 9. oktobra.

Predsednik Fudbalskog saveza Ukrajine (UAF) Andrej Pavelko uputio je poziv UEFA na zvaničnom sajtu svoje organizacije, tvrdeći da Rusija treba da bude „potpuno izolovana na međunarodnoj sceni, uključujući i fudbal“.

„Trenutno ulažemo napore na nivou UEFA, čija je svrha da sprečimo Rusiju da učestvuje na žrebu izbora za Evro 2024, koji je zakazan za 9. oktobar u Frankfurtu“, rekao je Pavelko.

Ruskim timovima na svim nivoima prvobitno je zabranjeno učešće u takmičenjima FIFA i UEFA krajem februara, na osnovu preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Sankcije FIFA su neograničene i lišile su rusku mušku reprezentaciju šanse da se plasira na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

UEFA je početkom maja objavila da će njene sankcije obuhvatiti sezonu 2022/23, ali nije dala nikakvu zvaničnu izjavu o mogućem učešću Rusije u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo 2024.

U izveštajima ruskih medija navodi se da bi to pitanje moglo da bude rešeno na sastanku Izvršnog komiteta UEFA koji je zakazan za Hrvatsku 20. septembra.

To bi moglo da odluči da li će Rusiji biti dato pravo da učestvuje u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo 2024, koje počinju u martu sledeće godine pre nego što sam turnir počne u Nemačkoj u junu 2024.

U istoj izjavi, predsednik UAF Pavelko je ponovio pozive UEFA i FIFA da intervenišu kako bi se prekinula planirana fudbalska prijateljska utakmica između Rusije i Bosne i Hercegovine koja je zakazana za Sankt Peterburg u novembru.

„Činimo sve da sprečimo da se meč održi“, rekao je Pavelko.

Zvaničnik je dodao da UAF takođe pokušava da spreči ženske omladinske selekcije Rusije i Srbije da igraju utakmice planirane za oktobar.

Ruski fudbalski zvaničnici dosledno su kritikovali zabrane nacionalnim timovima kao diskriminatorne i protivrečne principu odvojenosti sporta od politike.

Takođe je istaknuto da druge zemlje čije su rukovodstva pokrenule strane vojne kampanje – uključujući SAD i njihove saveznike iz NATO-a – godinama se nisu suočile sa sličnim kaznama.

Ruski fudbalski savez (RFU) izgubio je žalbu na zabranu UEFA i FIFA na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Švajcarskoj, ali je naznačio da još uvek može da odnese slučaj višem organu švajcarskog federalnog vrhovnog suda.

Rusija je bila među domaćinima poslednjeg Evropskog prvenstva UEFA, koje je održano u leto 2021. nakon jednogodišnjeg odlaganja zbog pandemije.

Sankt Peterburg je dočekao sedam mečeva pankontinentalnog turnira, uključujući četvrtfinale između Španije i Švajcarske.