Volstrit žurnal: ISIS eksperimentiše sa NFT

Volstrit žurnal: ISIS eksperimentiše sa NFT

Nekoliko dela digitalne umetnosti u kojima se veličaju militanti iz terorističke grupe Islamska država (IS, bivša ISIS/ISIL) ukazuje na to da se džihadisti možda udružuju u nove finansijske tehnologije u pokušaju da zaobiđu blokiranje sadržaja od strane onlajn platformi, piše Vall Street Journal. , pozivajući se na nekoliko obaveštajnih analitičara.

Nezamenljivi token (NFT) ukrašen logom terorističke grupe i kratkim opisom napada na poziciju talibana kreiran je kako bi se testiralo da li se model zasnovan na blokčejnu može koristiti za prikupljanje sredstava i privlačenje članova za cilj, bivši američki rekli su obaveštajni zvaničnici izdanju.

Pod nazivom IS-NEVS #01, bio je jedan od tri koje je isti „umetnik“ otpremio istog dana prošle nedelje. Druga dva prikazuju čoveka u punoj gas maski koji očigledno proizvodi eksploziv i uporedni snimak koji prikazuje cigaretu pored tradicionalne četkice za zube da obeshrabruje pušenje – zločin pod vlašću Islamske države.

Slike su kreirali „simpatizeri“ Islamske države, a ne bona fide član, i zapravo se njima nije trgovalo ili prodavalo. Pokušaji kontaktiranja kreatora su navodno ostali bez odgovora, a IS nije komentarisao.

Međutim, na NFT se gleda kao na indikaciju da militanti koriste prednosti decentralizovanih finansijskih tehnologija, za koje je Mario Cosbi, bivši analitičar savezne obaveštajne službe, rekao za Žurnal da su „otporne na cenzuru koliko god možete“. Novine, međutim, primećuju da mnogi sajtovi društvenih medija i tržišta koja ih prodaju „ukidaju veze ka uvredljivim NFT-ovima“ i da je njihov potencijal da postanu viralni zbog toga veoma mali.

Zaista, OpenSea, jedno od najvećih NFT tržišta, odbacio je IS-NEVS #01 zbog kršenja njegove „politike nulte tolerancije za liste koje podstiču mržnju i nasilje“ i izbrisao je nalog postera. „Umjetnički rad“ je i dalje dostupan putem IPFS protokola, ali iako je datoteke pohranjene na tom sistemu izuzetno teško ukloniti, na njih je takođe nemoguće naići na povremeni surfer.

Kritičari NFT tržišta i drugih decentralizovanih finansijskih tehnologija tvrde da bi umetnička dela mogla da služe kao izvor prihoda ne samo za teroriste, već i za dilere oružja i droge, korumpirane vlade i druge neprijatne tipove koji su privučeni navodnom anonimnošću i privatnošću blokčejna.

S obzirom da je IS gotovo izbačen iz svog kalifata u stvarnom svetu, grupa nema drugog izbora nego da traži regrute na mreži, tvrde analitičari obaveštajnih službi, a Ministarstvo finansija SAD je više puta pozivalo na regulisanje kriptovaluta i druge digitalne imovine, insistirajući da su zrele za „eksploataciju od strane onih koji žele da peru nezakonitu dobit stečenu kriminalom“.

Međutim, bitkoin i mnogi drugi blok lanci, uključujući Ethereum koji se koristi za mnoge NFT, zapravo nisu anonimni, što bi vladama moglo dati mogućnost da prate džihadiste.